Kan et inkarneret B-menneske nogensinde blive i stand til at nyde de tidlige morgentimer? Kan en vaskeægte natteravn (smut så ud af mit hoved, Seebach!) lære at gå i seng lige efter de sene nyheder? Jeg ved det ikke, men jeg har sat mig for at finde ud af det. Sagen er nemlig den, at jeg 3 dage om ugen møder klokken 8. Det er en absolut sjældenhed at støde ind i sådan et skema på uni, og sidste semester var jeg nærmest panisk hver torsdag aften, fordi jeg fredag morgen skulle cykle hjemmefra lidt i 10. Jeg er altså i gang med at hælde en kold spand vand ud over min normale døgnrytme, der foretrækker at placere de 8 timers søvn mellem 02 og 10.
Normalt er jeg mest vågen mellem 22 og 02. Det er der, jeg skriver mine blogindlæg, der hvor jeg får læst til forelæsningerne og generelt der hvor jeg tænker bedst. Fordi de timer er så vigtige for mig, er de tidlige morgener selvsagt ikke noget, jeg har gjort mig så meget i.
B-mennesker er dovne og sover livet væk. Det er en fordom, jeg er stødt på utallige gange. Jeg kan godt se, hvorfor det kan se sådan ud, men jeg har lige så mange vågne timer, om jeg lægger mine 8 timers søvn mellem 22 og 06 eller mellem 02-10. Et kilo fjer og et kilo sten vejer det samme, og hvor andre slapper af om aftenen, har jeg slappet mere af om formiddagen. Timemæssigt kan det jo være det samme, men der er alligevel nogle væsentlige forskelle, som jeg så småt er ved at få øje på nu.
Fordi mange af mine timer tidligere har ligget mellem 14 og 18, har mine eftermiddage været så godt som bookede. Jeg er elendig til at nyde tiden, før jeg skal arbejde eller i skole, for selvom jeg egentlig har fri, føles det ikke sådan, når der ligger noget og venter bagefter. Jeg tror, det er derfor, mine aftener har fået så stor værdi – fordi de har været det eneste tidspunkt, hvor jeg har følt, jeg kunne slappe ordentligt af. På de dage, hvor jeg møder klokken 08 og har fri klokken 11, kan jeg gå direkte hjem og arbejde/læse efter skole, og bum – så har jeg lige pludselig fri klokken 15. Det er skønt. Skønt. SKØNT!
Selvom jeg indtil videre er meget ny i det her A-menneskesystem, og selvom jeg føler mig som et selvdødt læs møg, når vækkeuret ringer, så virker livet bare en smule bedre allerede. Dagen har flere timer, og når de sene Nyheder er forbi, har jeg haft min tiltrængte tid til at koble af, skrive blog, redigere videoer – you name it.
Jeg er stadig ikke sikker på, at det kan lykkes mig at vænne mig til et liv som aftentræt (morgenfrisk er nok at stramme den), men lige nu er jeg opsat på at give det en chance og se, hvad det kan. Det er utroligt, så meget lettere både dagen og samvittigheden bliver, når gøremålene ikke ligger som en tung sky med en “du må ikke gå i seng, før jeg er ordnet”-post-it på.
Min største udfordring er sådan set at falde i søvn. Min zoneterapeut (som er meget begejstret for hele ayurveda-tankegangen) fortalte mig, at det er fordi, kroppen begynder at vågne op igen efter klokken 22, men at timerne mellem 22 og 02 søvnmæssigt er meget mere værd end nogen andre. Det er et paradoks, jeg godt kunne have undværet. Ikke desto mindre prøver jeg fra nu af at tvinge mig selv i seng, selvom jeg begynder at vågne. Jeg får nok alligevel intet godt ud af at sagsøge naturen for forvirring.
Er I A- eller B-mennesker? Og har I nogle tips og tricks til at skrue lidt på en genstridig døgnrytme?
Ps. Hvis I støder ind i mig før klokken 10, skal I ikke forvente jer for meget. Jeg er stadig ikke helt glad for konceptet. Måske ville det hjælpe på det, hvis min morgen var ligeså fotogen som den på billedet. Der er lidt vej endnu.
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
8 comments
Jeg er på alle måder er A-mennesker, og selv i weekenderne vågner jeg omkring kl. 8-9 stykker (og så har jeg sovet relativt længe).
Jeg nyder virklig mine morgener med en god kop kaffe og morgenmad inden jeg skal på arbejde, hvor jeg møder kl. 8-8:30. Jeg ville ikke bytte den halve times afslapning ud med at kunne sove det længere for så at vælte ud af sengen, hurtigt i bad, og så ud af døren med en kop kaffe i hånden.
Mit bedste tip til de tidlige morgener er et lækkert varmt bad efterfulgt af kaffe!!
Du får det jo til at lyde helt hyggeligt!
Jeg håber, jeg kan tricke mig selv til at få det på samme måde :D
Jeg er også udpreget B menneske, jeg står tidligt op, men det er eddermame ikke med et smil på læben kan jeg godt lige love dig for. Jeg tror aldrig jeg ville kunne vænne den “rytme” jeg er træt når jeg står op kl.7 også selvom jeg gør det hver evig eneste dag. Og jeg kan heller ikke undvære mine aftentimer. :-) Men jeg er spændt på at se hvordan det kommer til at gå dig!
Jeg har altid været udpræget A-menneske. Selv som teenager gik jeg aldrig i seng senere end 21. Men så fik jeg arbejde inden for butiksverden og skulle vænne mig til at møde kl. 10 og så fik jeg over nogle år rykket godt på min døgnrytme. Hvis ikke jeg skal noget, kan jeg sagtens være vågen til kl. 1 om natten og til gengæld sove til kl. 9. Men skal jeg noget, så kommer jeg også op som jeg skal etc. :)
Jeg har for nylig også vendt døgnrytmen for at få det til at passe med praktikken. Jeg er ikke meget for at stå op om morgenen, men jeg er til gengæld fan af at dagen føles længere. Selvom den nogle gange kan være lidt for lang, når tiden går langsomt på arbejdet, haha. Til gengæld er det rart at have fri – som i helt fri – når jeg når hjem kl. 17. Skal bare lige vænne mig til også at gå i seng ved 23-tiden, så jeg kan komme op ved 7-tiden igen =/
Empiri – (tvungen!) – er ikke den værste læremester :-)
Jeg står i reglen op ved en 10 tiden, og går i seng mellem 00 og 03 :D
Arbejder aftenvagt i hjerneskadeplejen på deltid dvs ca 3 vagter ugentligt, som er fra 15-22, så det passer mig fint :D
– Anne
Det lyder præcis som min foretrukne døgnrytme. Jeg ville også have behov for nogle stille vågne timer efter arbejde, og så er det jo sådan, det må se ud :)