Efter en måned på Bali var der en hel del tal, der skulle lægges sammen, før jeg kunne lave et fyldestgørende budget. Jeg har en lille lyserød notesbog, hvor jeg dagligt skriver vores forskellige udgifter ned i, og nu har jeg så regnet tallene sammen for vores måned på Bali.
Vi har brugt mere, end vi først havde budgetteret med, men vi var alligevel de mest sparsommelige i vores lille arbejdsvennekreds, og – til trods for overskridelsen – er vores budget på et niveau, hvor de fleste kan være med. Man kan sagtens leve billigere på Bali, end vi gjorde – faktisk kan man nok skære en tredjedel af budgettet, hvis bare man finder et billigere sted at bo og spiser lokalt det meste af tiden (nå ja, og undlader at få en massage i ny og næ), men vores budget er nok mere realistisk end det skrabede, hvis man gerne vil have lidt solskinsferie ind i ligningen.
Vores budget inkluderer ikke flybilletter, eventuelle vaccinationer og de fødselsdagsgaver, vi har sendt hjem til de af vores familiemedlemmer, der fylder år i løbet af de næste par måneder. Vi kan dog afsløre, at vi – selv med porto indregnet – har brugt en del mindre på gaver, end vi ville have gjort derhjemme. Pengene rækker bare længere herude.
Jeg planlægger at udgive et andet indlæg om selve prisniveauet på Bali, så jeg kommer ikke til at gå alt for meget i detaljer i dette indlæg, men hvis der er noget, jeg ikke når rundt om, som I bare må vide, smider I bare en kommentar! Så får I svar, hvis jeg har det :)
Jeg har inddelt vores budget i 5 hovedposter: Indkvartering, transport, mad og drikke, diverse og fornøjelser. Alle poster indeholder en del underpunkter, som jeg vil gennemgå senere i indlægget.
Vores rejsebudget for en måned på Bali (2 personer):
Som I nok kan se, er vores månedsbudget inddelt i to meget store dele og tre mindre. Hovedposterne på vores budget er helt klart indkvartering og mad og drikke, men transport-posten er heller ikke helt uvæsentlig.
De totale leveomkostninger for 2 personer i 30 dage var 8907 kr., hvilket svarer til et dagsbudget på 297 kr.
Vi besøgte som bekendt Bali som digitale nomader, og man bør derfor indregne et vist ekstrabeløb til oplevelser, hvis man besøger øen som turist og drømmer om dykkerture, vulkantrekking eller andre budgettunge oplevelser, som vi ikke prioriterede.
DETALJERET GENNEMGANG AF BUDGETTET
Indkvartering
Denne post vil jeg ikke gå i detaljer med her, da jeg for nyligt skrev et indlæg om, hvordan man finder et sted at bo på Bali, hvori jeg også gennemgår vores egen boligsituation og -budget.
Mad og drikke
Hvis I har læst med helt tilbage fra dengang, hvor jeg lavede et budget over vores tre ugers roadtrip i USA, huske I måske, at mad og drikke ikke havde den allerhøjeste prioritet. Denne gang var det dog en smule anderledes. Selvom vi var meget opmærksomme på vores budget og ofte spiste på de lokale små restauranter (kaldet “Warungs”), gjorde vi også plads til en del pizzaer på strandrestauranterne (eller en virkelig lækker vegansk burger), hvor vi kunne sidde og spise, mens vi så solen gå ned.
I alt brugte vi 3485 kr. på mad og drikke, hvilket svarer til 116 kr. per dag.
Dette beløb er fordelt på:
Restaurantbesøg: 2824 kr. (94 kr. per dag)
Frugt: 296 kr. (9,86 kr. per dag)
Indkøb: 262 kr. (8,73 kr. per dag)
Drikke: 103 kr. (3,43 kr. per dag)
Restaurantbesøgene dækker selvfølgelig over både mad og drikke. Frugt købte vi meget af, fordi vi ofte spiste store tallerkner med frugt til morgenmad. Indkøb dækker (især) over Oreos og andre snacks, og drikke dækker over en juice eller kokosnød i ny og næ.
Transport
Vores transportpost dækker over to ting: Scooter og taxa. Da vi boede i Canggu, havde vi ikke mulighed for at tage offentlig transport til/fra lufthavnen, så der var vi nødsaget til at køre med taxa. Vi tog også en enkelt taxatur med vores bagage, da vi skiftede værelse fra et homestay til et andet, og en anden taxatur efter at vi den første dag havde forvildet os lidt længere væk end vi regnede med og ikke var helt trygge ved at gå den lange vej hjem i mørke. Det kunne vi dog sagtens have gjort, da Bali viste sig at være helt og aldeles ufarlig, men så ved vi det til en anden gang.
Den anden del af transportposten gik selvfølgelig til vores scooter, som vi lejede 27 ud af 30 dage. Vi betalte 60.000 rupiah for en enkelt dags leje af en scooter, da vi i begyndelsen skulle køre rundt for at finde et sted at bo, og så betalte vi ellers 740.000 rupiah for de resterende 26 dages leje. Derudover brugte vi et lille beløb på benzin. Vi betalte ca. 10 kr. i benzin per 100 kilometer, vi kørte.
I alt brugte vi 791 kr. på transport, hvilket svarer til 26,35 kr. per dag.
Transportposten er altså fordelt på:
Taxa: 315 kr. – 10,5 kr. per dag
Scooterleje: 414 kr. – 13,8 kr. per dag
Benzin: 62 kr. – 2 kr. per dag
Diverse
Diverseposten dækker over en række forskellige småposter. Nogle af disse har fået deres eget underpunkt, men en del af disse var så små, at de er blevet lagt ind under endnu en diversepost, der dækker over alt det, der ikke hører hjemme andre steder, såsom f.eks. shampoo, myggespray, halstabletter da jeg blev syg osv.
Diverseposten fordeler sig på:
Vasketøj: 47 kr. (1,56 kr. per dag)
Parkering: 9 kr. (0,3 kr. per dag)
Simkort: 70 kr. (2,33 kr. per dag)
Diverse: 121 kr. (4 kr. per dag)
Parkering koster nogle steder 2000 rupiah (1 krone), hvis man vil holde helt nede ved stranden. Derudover betalte vi et par kroner for at parkere, da vi besøgte Tegalalang Rice Terrace.
LÆS OGSÅ: TEGALALANG RICE TERRACE // BALI GUIDE
Simkort kostede kun 23 kr. for 1 måned og 12 gb. Fordi vores wifi på hotellet var så dårligt, endte jeg med at have opbrugt min datakvote halvvejs, og beløbet dækker derfor over 3 simkort og i alt 36 gb.
I alt brugte vi 247 kr. på diverse, hvilket svarer til 8,23 kr. per dag.
Fornøjelser
Denne post dækker over oplevelser, øl og massage. Måske en temmelig random sammensætning, men de har dog det tilfælles, at de alle er sådan nogle hyggelige ekstraudgifter, man nok kunne skære væk, hvis man ville, men som gør det hele lidt festligere.
Denne post dækker over:
Oplevelser: 182 kr. (6 kr. per dag)
Øl: 243 kr. (8,1 kr. per dag)
Massage: 223 kr. (7,43 kr. per dag)
Oplevelsesposten dækker over en BBQ på vores coworking space, en fødselsdagsfejring af en af vores venner (og en lille gave) og indgangen til Ubud Monkey Forest. De andre oplevelser, vi havde, kostede os ikke andet end scooterleje og lidt benzin, men de er jo allerede indregnet i transportbudgettet.
Øl er ikke billige på Bali. De er heller ikke dyre, men de 243 kr. i vores budget dækker over 20 små flaskeøl. I forhold til hvor få øl vi tilsammen drak i løbet af en måned på Bali, udgør det en relativt stor del af budgettet. Men det er jo så fordi, alt andet er så billigt.
Massagebudgettet dækker over 2 en-times balinesiske massager og 2 fodmassager til os hver. For os var det en del, men de fleste, vi mødte, fik et par massager ugentligt, fordi det simpelthen er så billigt.
I alt brugte vi 648 kr. på fornøjelser, hvilket svarer til 21,6 kr. per dag.
Noter
Som I nok kan se, er det helt sikkert muligt at leve billigere, end vi har gjort, men fordi vi har brugt en stor del af vores tid på at arbejde, har vi alligevel ikke skejet så meget ud, som man normalt vil gøre på en ferie. Det hele afhænger af, hvilken slags rejse, man gerne vil have. Derfor er mit budget også kun vejledende, for det vil altid være virkelig individuelt, hvilken levestandard man ønsker. Mit bedste råd er derfor at runde lidt op med det hele og spare rigeligt op, for der skal nok komme noget, man bare ikke kan sige nej til. Det er jo Bali, for Pokker. Og mulighederne står i kø!
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
12 comments
Ih, det er altså virkelig spændende at se, hvad det koster at leve på Bali! :) Og det lyder jo til, at I har levet ganske hæderligt. :D Jeres budget er ret meget det samme som vores var, da vi var digitale nomader, vi var dog i Mexico, Belize og Guatemala i Mellemamerika, og levede også betydeligt bedre og mere luksuriøst, end vi gjorde hjemme i DK. ;)
… ÅH, jeg ville ønske, LA var ligeså budgetvenlig. :D Ps. pga. dine fine billeder, er Bali nu på min bucket list! <3
Nyd Chiang Mai :*
Ja, der er lidt mere luksus på, end der ville have været derhjemme. Selvom man vælger de billige restauranter, er det jo stadig restaurantbesøg flere gange om dagen, og når man tænker det ind i prisen, er det jo latterligt billigt! Vi vil også gerne til Mellemamerika på et tidspunkt. Jeg har bare en opfattelse af, at det liiiige er lidt dyrere end Sydøstasien :) Så det må vente lidt!
Årh, tak skal du have! Jeg tror også, Bali ryger på min bucket list igen :D
Tak!
Ja, lige præcis! Sådan havde vi det også i Mellemamerika. Det var så vildt konstant at spise ude, drikke kaffe på caféer flere gange dagligt, gå i biografen flere gange om ugen og alt sådan noget. :D Vi levede jo virkelig et kongeliv. ;)
Well, det kan det nok godt være. Der er i hvert fald mange dyre steder i eksempelvis Mexico, fordi der er rigtig mange amerikanske turister (de har kun to ugers ferie årligt, så de bruger VILDT mange penge, når de rejser), men man kan sagtens leve billigt. Vi betalte 2000 kr. om måneden i husleje i Playa del Carmen, og vi spiste ude til 40-60 kr. i alt for os begge om aftenen. Det er ret billigt. Det samme er Guatemala, og jeg hører også fra min kusine, der har boet i Nicaragua, at der er ret så billigt.
Så jeg stemmer for, I tager derover, når I har erobret hele Sydøstasien ;)
Det virker så ekstravagant på en måde. Også selvom man bare vælger den billigste morgenmad på den billigste café. Hallo, det kunne have været havregryn i regnvejr i DK.
Nå, ej det lyder da til at have med at gøre! Jeg er også stødt på en del nomade-podcasts, der nævner Mellemamerika som et paradis på samme måde som Sydøstasien. Jeg har det SÅ meget på min bucket list! Og også LA! Din guide gav mig et helt helt andet billede af byen, som jeg kun kender dårligt efter et mindre imponerende besøg i 2006. LA skal helt sikkert have en chance mere. Vi skal bare liiiige have sparet lidt op, tror jeg :)
Hej Anne Li,
Først og fremmest tak for en super inspirerende blog! Drømmer mig total væk fra min kedelige hverdag i Danmark.
Min mand og jeg er pt. i gang med at planlægge en længere rejse til Bali – omtrent 3 måneder – hvis det kan lade sig gøre.
Og i den forbindelse er vi kommet til punktet: Visum. Hvad gør vi? hvordan er lovene? Vi kan læse os frem til at man som turist har 30 dages visum, som kan forlænges med endnu 30 dage når man er på Bali. Men ærlig talt lyder det mega kompliceret og usikkert.
Kan man søge et visum på 3 måneder?
Hej Anne
Tak for de pæne ord – og for at du læser med! :)
Puha, jeg er absolut ikke visum-ekspert, men jeg kan fortælle dig, hvad jeg efterhånden har fundet ud af!
Vi skal være her i to måneder denne gang, og det har vi gjort ved at betale for et 30 dages turistvisum. Normalt er de 30 dage gratis, men hvis du ikke betaler, får du ikke noget visum, og hvis du ikke har noget visum, kan det selvsagt ikke forlænges. Derfor betalte vi $35 per person ved ankomst til immigrationen i Denpasar lufthavn (der er en skranke midt i det hele, hvor der står VISA ON ARRIVAL), og så fik vi et visum. Det tog mindre end 5 minutter fra vi ankom, til vi var ude ved bagagen. SÅ nemt. Det visum skal vi så have forlænget med 30 dage, og det kan gøres på to måneder. Enten ved selv at troppe op ved et af 3 immigrationskontorer på 3 separate dage (og betale 150 kroner), eller ved at overlade det til en visa-agent og så troppe op på immigrationskontoret én gang (og betale 325 kroner). Vi hælder til den sidste mulighed, selvom det selvfølgelig er lidt dyrere. Det er måske lidt kompliceret, men det skulle være sikkert nok, og det er sådan, de fleste gør det :)
Der er folk på kontorfællesskabet, der har et turistvisum, der lader dem være her i op til 6 måneder – efter de første to måneder (mener jeg), skal det så forlænges med en måned ad gangen – samme procedure som jeg skrev lige før.
Jeg ved ikke, hvad det visum hedder, og om det er tilgængeligt for danske statsborgere (ham jeg talte med er fra Ukraine), men hvis jeg var dig ville jeg tage fat i den indonesiske ambassade og få et overblik over dine muligheder – for hvis du vælger VISA ON ARRIVAL-metoden, kan du MAKS. være her i 60 dage – og husk at ankomst- og afrejsedag tæller med.
Hej Anne-Li,
Super mange tak for svar. Det er en kæmpe hjælp, da det er lidt af en labyrint.
Håber i nyder opholdet på Bali. :-D
Det var så lidt! Jeg er glad for at kunne være (lidt) behjælpelig, for det er dæleme noget af en jungle!
Det kan du tro, vi gør :) Du og din mand kan godt glæde jer, for jeg kan dårligt forestille mig et skønnere sted at tilbringe 3 måneder!
Hej :-)
Jeg har lige læst om jeres rejse til Bali. Jeg drømmer om at tage mine to børn med på eventyr. Er det sikkert nok at rejse alene liv de med to børn på 6 og 8 år? Jeg tænker at finde et sted at bo og så tage på små ture og bare nyde det smukke Bali. Kh Anja
Hej Anja
Det kan jeg godt forstå, du drømmer om! Det er et helt fantastisk sted :)
Umiddelbart vil jeg synes, det er sikkert nok – vi følte os i hvert fald helt trygge, og vi så mange med små børn.
Vi boede i Canggu, hvilket jeg synes er et skønt sted, men når du rejser med børn, er det måske bedre at kigge på østsiden af øen på eksempelvis Sanur? Det er en lidt mere traditionel badeby, og da vi var forbi, fik vi indtryk af, at det i høj grad var et familiepublikum eller de lidt ældre, der tog derhen. Sanur er også god at tage på tur fra, hvis I for eksempel vil til Ubud eller ned på den smukke sydlige del af øen.
En anden bonus ved Sanur er, at fordi det ligger på østsiden af øen, er vandet ret stille og fint (i modsætning til vestkysten) og mere plaskevenligt :)
Jeg har ikke selv børn, så jeg er ikke helt sikker på, jeg er kommet godt nok omkring mit svar, men du må endelig bare spørge, hvis der er mere!
KH Anne-Li
Hej Anne-Li! Jeg faldt lige over din super nice blog, og vil i den forbindelse høre om du kan hjælpe mig – Jeg rejser til Sydøstasien i starten af marts, og vi kommer forbi bali i 10 dage i maj måned. Jeg skal derhen med nogle veninder, og vi er alle 19-20 år, og vil bare gerne slappe af og have det sjovt. Dog da vi kun har 10 dage, vil vi gerne være det rette sted på øen. Har du nogen anbefalinger? Vi søger noget fest, afslapning og andre unge mennesker :) Tak på forhånd! KH Andrea
Jeg ville uden tvivl vælge Canggu! Der er alt, man skal bruge :) Fest, afslapning, fantastiske caféer, et flot område, surfing, strandcaféer og -barer og mange unge mennesker :)