Godmorgen og glædelig halvvejs-igennem-ugen-dag! I april sidste år delte jeg 20 budgettips til hverdagen, der viste sig at være temmelig populære, og i december listede jeg 15 ting, jeg har lært af at leve på budget. I dag vil jeg følge op med en række nye tips og tricks, der forhåbentlig kan hjælpe til at strække SU’en, lønnen, børneopsparingen, lottogevinsten – you name it – lidt længere.
- Hold kødfri dage. Det er godt for dig, dyret, miljøet og bundlinjen.
- Undersøg mulighederne for gratis Open Source-alternativer til eksempelvis Officepakken (eller undersøg evt. om du kan få programmerne gennem din skole. Århus Universitet tilbyder gratis Officepakke i et år).
- Køb brugte studiebøger eller lån dem på biblioteket. Jeg har mange studiebøger i min reol, jeg aldrig har åbnet, og selvom det er de færreste, der skipper lige så meget af pensum, som jeg konsekvent gør, kan det for de fleste betale sig at være lidt kritiske med købelisten. Selvfølgelig vil forelæseren gerne sælge den bog, han har skrevet, men det betyder ikke altid, at du får noget ud af at købe den.
- Saml de gamle håndklæder, strømper og engangsvaskeklude sammen og afleverer en indkøbspose fyldt med tekstiler i H&M for at få 15% rabat på ét stykke tøj. Hvis du alligevel står og skal investere i en vinterjakke, er de klude godt givet ud.
- Lær din by at kende. Hvor er der 2 for 1 på drinks? Det er der på Herr Bartels om torsdagen. Hvor findes den billigste chai latte? På VW Café til 28 kroner for en stor – og den er god! Hvor kan man få 10 øl for 100 kroner om lørdagen? Det kan man på Café Århus. Kreer et lille kort i dit hoved over de relevante kup i din by. En tier sparet, er en tier tjent – ikke?
- Don’t try to keep up with the Kardashians. Flere af mine veninder har vaskeægte voksenjobs, og jeg er på SU. De kan give 100 kroner for en drink uden at skulle leve af pasta resten af måneden – det kan jeg ikke. Så laver vi bare noget andet end at tage på Castenskiold, når jeg er med.
- Køb. Aldrig. Vand. For det første er det helt hul i hovedet, at vand kan koste 5 gange så meget som mælk, for det andet har du stort set altid mulighed for lige at tage en flaske med hjemmefra, og for det tredje forurener det bare alt for meget at købe flaskevand. Og hvis det alligevel er nødvendigt, så køb det for 2 kroner i Rema i stedet for 20 kroner i 7/11.
- Uanset hvor stram din økonomi er, så læg en lille smule til side hver eneste måned. Selvom du ikke umiddelbart synes, en 50’er pynter ret meget på en opsparingskonto, er det guld værd at have en smule sat til side til en regnvejrsdag (en tandlægeregning, smadret telefonskærm etc.)
- Tjek Netbank mindst et par gange om ugen. På den måde bliver du bevidst om, hvad du bruger penge på, og hvis det er alt for ubehageligt, ja, så er der nok rum til forbedring.
- Drop besættelsen af at skulle have “den sidste nye” model. Det er ikke pinligt at rende rundt med en iPhone 4. Det er pinligt at have overtrukket sin konto, fordi man ville være hende med den nye telefon. Køb nyt, når det er nødvendigt. Det har både kontoen og miljøet bedre af.
- Hvis din Mac har nogle år på bagen og er begyndt at være lidt umulig at have med at gøre, er der andre muligheder end at skifte computer. Undersøg muligheden for at skifte harddrive og ram. Jeg genoplivede min Macbook Pro (medio 2012) i foråret for omtrent en tusse, og det var som at få en ny computer. Jeg gjorde det selv, og det var supernemt.
- Sov på det. Lad være med at impulskøbe store ting. Tag hjem og tænk over det og se eventuelt, om du kan finde det billigere et andet sted eller på nettet. Det kan man ofte. Forleden skulle jeg bruge et 64 GB SD kort. Hos fotohandleren kostede det 600 kroner, på Ebay kostede det 65. Jeg vil principielt helst købe i Danmark, men til 10 gange prisen er det altså for skørt.
- Drop alle damerne. Negledamen, ansigtsbehandlingsdamen, foddamen und so weiter. Damerne er (som oftest) langt mere luksus end behov, og det er sjovt, så stram ens økonomi kan blive, når man er afhængig af nye negle og peelinger. I 2011 tjente jeg lidt mere, end jeg havde været vant til før, og så blev jeg blond. Og det kostede kassen at vedligeholde, og så var dét overskud forvandlet til en ny fast udgift.
- Lav dit eget lille forrådskammer. Min mor har altid haft et skab, hun kalder SuperBrugsen, med dåser, mel, gin – alt muligt. Det har jeg adopteret, og når der er kikærter (eller Marabou) på tilbud, køber jeg så mange, jeg kan bære. De skal nok blive brugt, og i længden kan det godt betale sig at købe “stort” ind (jeg opererer altså med en cykelkurv). Derudover er det rart at vide, at skabet kan holde os kørende lidt, hvis vi render ind i en snestorm, en helligdagsweekend eller – God forbid! – en zombie apocalypse. Always be prepared.
Hvad er jeres bedste budgettip? :)
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
13 comments
Haha, totalt gode tips! Elsker “don’t keep up with the Kardashians”! Det er lidt svært når man har venner med gode penge, men heldigvis synes jeg de er gode til at forstå det er lidt mere skrabet for hende på SU.
Tror jeg følger dem stort set allesammen (ikke dårligt, Caroline!), men de er jo fantastisk gode! ;)
Tusind tak, Caroline! :)
En tilføjelse til gratis programmer: Hvis man studerer på VIA, får man Office-pakken gratis på op til 5 enheder i hele studieperioden. Win :D
Men rigtig gode råd/tips ellers. Jeg begyndte selv på kødfrie dage, men er nu helt hoppet fra at spise kød. Det giver altså ret meget luft i madbudgettet – selvom man kun hopper over det én eller to dage om måneden :)
Tak for tilføjelsen – det er godt nok fornemt :)
Ja, jeg har rigtig mange af dem og ville heller ikke være dem foruden! Der er så mange fordele ved at skære ned på kødforbruget :)
Jeg har altid drømt om et forrådsskab! Nøj hvor ville jeg sylte og lave mange underlige ting ud over at erobre tilbud som snickers til 5 kr. eller salsa på bud!
Haha, hvad med at sætte det på altanen? :D
Jeg har prøvet det der med at storindkøbe chokoladebarer, men det er som om, de alligevel forsvinder med lynets hast.
Et tip: Brug app’en Lommebudget. Det har gjort mig vildt bevidst om, hvor mine penge forsvinder hen, og om de forsvinder på nødvendige eller luksusting.
Tak for tip! :)
Dygtigt at I er så gode til at spare op til gode rejser eller store ting på jeres lille budget. Man ser jo her – og i dine andre gode posts hvordan.
Og en SuperBrugs i et skab har til alle tider været en strålende idé! Hvis man ikke har nogen penge på kontoen, kan man bare kigge i SuperBrugsen og føle sig rig :-)
— kan godt lidt dit valg: dåser, mel, gin… hvor mon det kom fra?
Knus mor
Det er nu så dejligt, man altid kan stole på at få ros fra dig, Mor :D
Tja, jeg ved det ikke. Jeg så det bare for mig ;)
Selvom jeg er en “rigtig” voksen som ikke er på SU mere, så er det fedt at læse din liste. Ens forbrug kan hurtigt stige år for år = mer’ vil ha’ mer’, så det er sundt lige at tænke sig om :o)
Det er SÅ nemt at lade forbruget følge ens indkomst uden overhovedet at lægge mærke til det. Jeg havde en længere periode, hvor jeg aldrig kunne komme igennem en måned uden at bruge alt, der stod på min konto. Hvis der kom mere ind, gik der mere ud, og jeg vidste ikke, hvor det blev af. Det kan virkelig betale sig at være opmærksom og lige tænke over indkøbene bare én ekstra gang :)
Kan du forklare hvordan du gjorde det der med din macbook? Altså sådan for ‘dummies’ :p
Min er begyndt at blive ret træls og kan ikke rigtigt overskue, hvis jeg skal sælge min ene nyre for at købe en ny..