Sidste år tog vi på tre ugers roadtrip i USA for mindre end 14.000 kroner per mand, og året før valgte vi to uger i Ungarn og Serbien i stedet for én i sydeuropa. Vi er vilde med at rejse, men vi lever begge to på en SU plus det løse, så det kræver en del kreativitet at komme længere end til Vejle.
Sidste år delte jeg 20 budgettips til hverdagen, og senere fulgte jeg op med 15 ting jeg har lært af at leve på budget, og i dag skal det handle om mine bedste tips til at holde en budgetvenlig ferie.
For nogle måneder siden sad vi i sofaen og talte om sommerferie. Ingen af os har ret meget at rutte med for tiden, så vi kom hurtigt frem til, at sommeren i år nok kom til at byde på en uges charterferie til Grækenland (og det var altså før, det blev sindssygt billigt at tage til landet uden fungerende hæveautomater), Cypern eller noget i den dur – hvad end der var billigst. Ingen af os var videre entusiatiske. Det er ikke fordi, der er noget i vejen med hverken Grækenland (ok, måske lidt) eller Cypern, men vi egner os ikke ret godt til badeferier, hvor afslapning er eneste punkt på programmet. Måske er det os, der er noget i vejen med, men det rocker bare ikke vores båd ret meget. Og netop derfor gik jeg i tænkeboks.
Jeg spurgte mig selv, hvad jeg mest drømte om: Var det en specifik location eller en særlig rejseform? Camping i Italien, luksus i London eller couch-surfing i Cannes? Jeg kom hurtigt frem til, at det vigtigste for mig var at have god tid – og godt vejr, og derfor ledte jeg aften efter aften på airbnb, indtil jeg fandt den perfekte lille lejlighed i den perfekte by. Det skulle være en by, der både var spændende nok til at underholde os i en måned og billig nok til, at vi ikke ville komme hjem derfra med overtræk på kontoen, og som I nok ved, faldt valget på Budapest, som vi havde 9 overnatninger i i sommeren 2013 og var helt på halen over. Vi overvejede også Prag og et par polske byer, men i bund og grund ville vi bare gerne tilbage til den by, der for et par år siden tog os med storm.
For at have råd til at rejse, er vi altid temmelig bevidste om vores budget. Når vi planlægger, tænker vi altid meget over økonomien, så vi kan slappe mere af, når vi er af sted på ferie.
Her kommer 10 udpenslede tips til at rejse på budget:
- Vær fleksibel!
Både hvad angår datoer, krav og transportform.
Ofte kan 2-3 dage i den ene eller den anden retning skære mindst et par hundrede kroner af flybilletten. De fleste hoteller er billigere i hverdagene, så hvis man har mulighed for det, er torsdag til fredag ofte et mere budgetvenligt valg end fredag til søndag, og som en ekstra bonus slipper man for at løbe ind i søndagslukkede butikker.
Hvis man VIL have et hotel med pool, 300 TV-kanaler, femstjernet morgenmad og marmorbadeværelse, begrænser man sine muligheder enormt meget. Lad være med at indtaste kravene på forhånd og se, hvad dit budget byder på. På booking.com (som jeg altid og uden undtagelse benytter, når vi skal booke hotel) kan man sætte kryds ud for forskellige prisintervaller. Jeg begynder altid nede fra og ser de forskellige igennem, og først når jeg har udelukket de allerbilligste, flytter jeg krydset. Det har jeg kun gjort én gang, og det var i London, hvor hoteller er tæskedyre, medmindre de ligger ad Pommern til.
Måske ligger det mest ligefor at tage bilen, men hvis man rejser uden for Danmark, kan den offentlige transport ofte være overraskende billig. Og omvendt kan en lejebil være et godt alternativ til en togtur i Danmark, hvis man er en gruppe venner, der skal af sted. Forleden lejede min bror og jeg + kærester en bil privat gennem GoMore for at besøge min mor i Viborg, og på den måde sparede vi halvdelen af transportomkostningerne – og det var endda inklusiv Wildcard. Billejen for et døgn var det samme som én returbillet uden Wildcard koster.
Det tager lidt længere tid at se alle muligheder igennem, men det er er de store besparelser kan findes. - Køb én souvenir!
Måske lyder det dumt, men ved på forhånd at have besluttet os for, at vi kun må have én decideret souvenir med hjem, undgår vi at fortabe os i museumsbutiksbras og I <3 Fort Lauderdale T-shirts, og så kan man lave en lille leg ud af at finde den helt rigtige souvenir. Vi har for eksempel et gult og rødt tema i vores souvenirsamling, fordi vores første fælles souvenir var en lille Malta-bus. - Book et værelse med køkken (eller minibar, så der er et køleskab)
Madposten er altid en af feriens største, og den kan man komme i forkøbet ved at kigge sig om efter et hotelværelse med te-køkken, en hotellejlighed, privat indlogering eller i det mindste et hotelværelse med minibar, så man kan have lidt pålæg på køl. Maden er en af de poster, færrest har lyst til at spare på, men hvis man alligevel bare ville have snuppet en stor menu fra McD efter en lang dag på benene, kan en bagel med smøreost udgøre et glimrende alternativ.
Selvfølgelig kan man gå glip af en masse hygge ved at spise på hotelværelset, men for de mennesker, der – ligesom jeg – godt kan bruge et par stille og rolige aftener i løbet af en ferieuge, kan det måske endda være tiltrængt. - Find priser og forbered dig hjemmefra!
Dette punkt kan gælde for mange forskellige ting, men for mig gælder det som oftest transport. Det kan ofte være svært at overskue, når man allerede er landet, om tilkøbsforsikringen på bilen er nødvendig eller om ens egen forsikring dækker.
Det kan også være svært at overskue, om det er billigst med enkeltbilletter eller et 3-,7 eller 30-dages kort til undergrunden, men hvis man finder ud af det hjemmefra, kan man bare gå direkte til automaten og slippe for enten at stå med lommeregneren fremme 100 meter under jorden eller kaste alt for mange penge efter noget, der vist roligt kan klassificeres som kedeligt. - Think outside the box!
Hvis du drømmer om sol, strand og børnevenlige campingpladser, hvorfor så ikke prøve Kroatien i stedet for Italien? Hvis du søger en storby med et hyggeligt caféliv og utallige seværdigheder, hvorfor så ikke vælge Budapest i stedet for Berlin? Både Italien og Berlin er skønne steder, men ofte kunne man holde den samme ferie billigere et andet sted – især hvis det vigtigste er vejret, naturen og legepladserne. - Book privat eller via Airbnb!
Vi ville ikke have haft mulighed for at tage af sted i en måned, hvis vi skulle betale for 30 overnatninger på Hotel. Månedsprisen (eller dagsprisen for den sags skyld) er ofte langt billigere hos private udlejere, og hvis man kan give køb på morgenmadsbuffeten, ender man ofte med langt mere plads og eget køkken til en brøkdel af prisen.
Jeg har ingen erfaring med at bytte bolig, men undersøg eventuelt, om det kunne være en mulighed. På den måde kan man helt strege den største post på budgettet, da man helt slipper for udgifter til overnatninger. - Husk lommeregner!
Hav altid en lommeregner på dig, hvis du betaler med en fremmed valuta. Jeg er selv slem til for eksempel at lære, hvad 10 eller 100 svarer til og så sjusse mig frem til, hvad 37 så er. Det kan godt gå lidt galt i kampens hede. Heldigvis har de fleste af os alligevel telefonen med rundt. Lommeregneren tjener desuden det formål, at den minder en om, at man er ved at bruge penge. Hvis det er en alt for nedslående fornemmelse, er det desværre ofte en fremragende idé at lade være. - Del budgettet op i dage!
Hvis du har 4000 kroner til mad og fornøjelser til en uge, er det 571 kroner per dag. Put dem i pungen og husk på, at det, du bruger mere end det (jeg har altid mit dankort med for en sikkerheds skyld), ikke er der de andre dage. Det behøver ikke være rigidt! Hvis man spiser dyrt den ene dag, kan man gå på jagt efter et gadekøkken den næste, og hvis man holder en shoppefridag, kan man gå lidt mere amok den næste. Bare husk på balancen. - Vær kritisk med seværdigheder!
Der er altid en god håndfuld ting, man bare SKAL prøve, ikke? De ting koster ofte en masse, fordi det er dem, alle besøger. Udnyt de gratisdage, nogle museer opererer med og vær ikke bange for at sige nej til en seværdighed, hvis prisen slet ikke harmonerer med oplevelsen. Selvom det er spændende at se Tower of London, kunne man måske få mere ud af at gå en tur rundt om Tower, over den smukke bro, ned langs Themsen og slutte af med et gratis besøg på Tate Modern og en tur over Millenium Bridge? Måske er dagen bedre brugt på at se Portobello Road og Hyde Park end på at se Madame Tussauds? Nogle ting er bare umanerligt dyre (eksempelvis Madame Tussauds), og der er mange andre måder at opleve London på.
Husk forresten, at nogle museer har lavere billetpriser, hvis du booker online. Madame Tussauds skilter med, at onlineprisen kan være op til £8 billigere end normalprisen. Det er da også en besparelse at tage med. - Hiv studiekortet op ved enhver given lejlighed!
Om du besøger et museum, en togstation eller en Topshop-butik – If you’ve got it, flaunt it! Og hvis det er blevet væk, så bestil et nyt. De 50 kroner er meget hurtigt tjent ind. Ofte får både du og din rejsepartner endda billetter til studiepris, selvom kun den ene har studiekort.
Jeg håber, listen kan give jer en smule inspiration :)
Hvad er jeres bedste tips til at holde ferie på budget?
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
2 comments
Tak for gode tips! Jeg rejser faktisk mod Østeuropa senere i dag, bl.a. også med stop i Budapest, så hvis du har nogle gode tips til byen og/eller til Sarajevo (hvis du også var der) er du mere end velkommen til at komme med dem :-)
Spændende! Jeg skal se, om jeg kan nå at få et Budapest-indlæg klar snart :)