Der er sket meget siden vores roadtrip i USA i 2014, hvor vi levede af fastfood, blåbær og chokolade og derved formåede at holde madbudgettet på et meget lavt niveau. Don’t get me wrong, vi arbejder stadig med et stramt budget, men nu dækker det over restaurantbesøg og god og sund mad. Det er en af de mange fordele ved at rejse i Sydøastasien!
Vi var på Koh Lanta i to uger, og vi spiste næsten intet andet end vegetable curries, grøntsager og frugt. Med undtagelse af den weekend, hvor vi blev fanget af en storm og levede af 7/11-snack spiste vi desuden plantebaseret 100% af tiden. Det er ikke altid lige nemt herude, men på Koh Lanta krævede det ikke andet end at bede om en vegetable curry, no meat. På Phuket har vi derudover skullet understrege, at “no meat” også betyder “no fish sauce”, men når først det er kommunikeret, har vi ikke oplevet nogle steder, der ikke var villige til at ændre lidt i opskriften og fjerne de animalske produkter.
Det lyder måske kedeligt med vegetable curries to uger i træk, men det var det aldeles ikke. Så havde vi jo bare bestilt noget andet. Mange af de små restauranter er familieprojekter – faktisk i en sådan grad, at de ofte hænger sammen med familiens hus. Det er superhyggeligt at se blive hilst velkommen af faderen, betjent af børnene og så kunne rose moderen eller en af de større piger for maden. Ja, der er selvfølgelig nok mulighed for at komme med nogle ligestillingsindvendinger, men jeg tror ærligt talt, at disse små familierestauranter er noget af det fineste, jeg har oplevet. Jeg sad i hvert fald flere gange og blev helt misundelig over, hvordan far, mor, børn, tante og bedstemor kan have en fælles hverdag og et fælles projekt. Det virker helt urealistisk i danske sammenhænge, men det er dæleme hyggeligt at få sit vandglas leveret af den lille 3-årige pige, der danser rundt imellem bordene, og der er så meget nærhed og varme. Jeg er vild med konceptet.
Koh Lanta er en fantastisk ø. Der er lidt af det hele, men ikke for meget af noget, så man kan virkelig komme ned i gear og bare nyde at være til uden at stresse over alt det, man absolut bør se og opleve. Vi boede i Khlong Khong-området, og alle vores yndlingsrestauranter ligger i det område, men Lanta er så tilpas lille, at man uden problemer kan gebærde sig fra det ene område til det andet – hvis man altså har en scooter. Vi undgik de typiske turistrestauranter og spiste kun på restauranter, der serverede lokal mad til lokale (eller lidt over) lokale priser. Engang imellem er det svært, men på Lanta var det virkelig piece of cake.
ENGAGING THAI FOOD
Favoritten først, som man siger. Nu slår det mig, at jeg måske burde have gemt det bedste til sidst, men jeg glemmer alt om spændingskurven og sørger for, at I får set denne lille perle af en restaurant, før barnet græder, kollegaen kigger, computeren bryder sammen eller hvad man nu ellers kan blive udsat for sådan en onsdag eftermiddag.
Jeg ville nærmest svømme til Koh Lanta for sådan en curry, altså. Jøsses, hvor var den god. Engaging Thai Food er navnet (af uransagelige årsager) på den lille familiedrevne restaurant i bunden af Khlong Khong, og jeg kan uden at overdrive sige, at vi spiste der hver eneste dag – da vi altså først have fundet stedet. Det tog en fire dages tid, for selvom det ligger på hovedvejen, ligger det ikke et sted, man normalt stopper op. Det lå dog næsten lige ved siden af vores hjem på Koh Lanta, og vi kom hurtigt på fornavn, vink og endda farvelkram med ejeren, Tom. Det var sgu meget hyggeligt.
En curry kostede desuden ikke mere end 60 baht, og så kunne den snildt fordeles på 2 portioner ris. Det er et fremragende budget-tip, by the way. 100 baht for (vildt god!) mad til to (det svarer til en tyver), og så er det nok ikke så svært at forstå, hvorfor vi trillede forbi hver evigt eneste dag. SÅ godt, altså.
PLAIFON RESTAURANT
100 meter nord for Engaging Thai Food finder man Plaifon. Vi nåede kun at spise der en enkelt gang, da vi først kom forbi et par dage før afrejse, men det var både godt og billigt. Curryen kostede lidt mere end på favoritstedet, men der er til gengæld gratis vand, og det er altså et hit i min bog. Ikke så meget på grund af de 2-3 kroner som på grund af de sparede plastikflasker. Især hvis de er fra Nestlé. Jeg afskyr Nestlé. Og nu blev jeg lettere politisk midt i maden, og det duer da ikke, så jeg vil i stedet henlede jeres opmærksomhed på den fine turkise farve og blomsterkrukkerne. Det er ski da lige til Instagram, hva?
FRIEND HOUSE RESTAURANT
Magen til cremet curry skal man lede længe efter. Friend House er bambus, kunstgræs, flæsede blomsterduge og god mad, og selvom det måske ikke er den mest kendte kombi, kan jeg fortælle, at den holder 100%. Især når de endda har skrevet deres veggie curry på kortet (i modsætning til de andre steder, hvor man skal bede om en curry, no meat only vegetables) og så endda dobler op på kokoscremetheden. Vi var nok forbi i hvert fald 5 gange, så det var en af de helt klare favoritter!
UNIQUE BAR & RESTAURANT
Engang imellem smager maden bare bedre, når den serveres med udsigt til en perfekt solnedgang. Unique Bar ligger ved Khlong Khong Beach og er det helt perfekte sted til en romantisk solnedgangscurry. Igen, måske ikke et så kendt koncept, men ikke desto mindre en vinder i min bog. Hvis man er heldig, og det var vi heldigvis 4 ud af 5 gange, kan man få fingre i en af de fine bambuskonstruktioner foran restauranten, hvor man kan sidde med benene oppe og nyde udsigten. Nogle valgte den noget mere romantiske “her ligger vi helt flettet ind i hinanden”-tilgang til projektet, men jeg hører nok til den mere konservative del af verdensbefolkningen, så jeg nøjedes med at spise min curry og tage min Mathias i hånden (når jeg altså var færdig med at spise). Uanset tilgangen til bambuskonstruktionerne var det dog et dejligt sted – med en curry til dobbelt pris af favoritrestauranten, men en helt igennem unbeatable udsigt.
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)