En langsom blog bør være enhver bloggers mareridt, for når det kommer til internettet, er tid altafgørende! Vidste I, at Google taber 20% af alle besøgende ved en forsinkelse på bare et halvt sekund?
Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange besøgende, der har klikket væk fra min blog, fordi den var for langsom!
Forleden testede jeg hastigheden på min blog, og jeg siger jer, jeg fik et chok! Normalt er det ikke noget, man som blogger lægger mærke til, fordi man selv besøger sin blog så ofte, at der ligger en såkaldt “cachet version” af hjemmesiden fra ens sidste besøg, der hjælper siden til at åbne hurtigere.
HVAD BETYDER DET AT HAVE EN LANGSOM BLOG?
Da jeg slettede min cache, syntes jeg imidlertid, det tog urimeligt lang tid at loade bloggen, så jeg hastighedstestede på denne hjemmeside og så til min forfærdelse, at det tog næsten ni sekunder at loade bloggen. NI sekunder. Nye læsere må jo tro, deres internet er i stykker!
Da jeg havde testet min egen blog, sammenlignede jeg med nogle af mine yndlingsblogs, og jeg blev faktisk virkelig overrasket over, hvor mange (også store) blogs der har en load-tid på 10 sekunder eller derover.
Det er ikke kun de nye læsere, det går ud over. Det er i høj grad også bloggen, for på det seneste har Google regnet sidens load-hastighed med i deres algoritmer, så med en langsom blog risikerer du ikke bare at skræmme læsere væk – du risikerer også at blive glemt af søgemaskinerne. Oh ve, oh skræk! Enhver bloggers mareridt.
Heldigvis kan du selv gøre noget for at optimere din blogs hastighed! Ved at implementere følgende punkter lykkedes det mig at skære loadtiden ned til kun 2,7 sekunder. Dét er altså en forskel, der vil noget!
Bemærk at de følgende tips tager udgangspunkt i WordPress!
LÆS OGSÅ: HVORFOR BLOGLOVINS FRAME ER FY-FY (OG SÅDAN FJERNER DU DEN)
RESIZE DINE BILLEDER
Når det kommer til blogbilleder, er større ikke lig med bedre! Det er en udbredt fejlantagelse, at store billeder betyder god kvalitet, for i virkeligheden gør de bare bloggen langsommere.
+ Sørg for at uploade billeder, der ikke er bredere, end bloggens format kræver. Mit blogformat passer med billeder, der er 640 pixels brede, men det er forskelligt fra design til design.
+ Gem billederne til web med en opløsning på 72 px per inch. Hvis billederne skal printes, er det godt med en højere opløsning, men hvis de bare skal ligge på bloggen, bør 72 px per inch være nok.
+ Resize samtlige billeder i dit media library! Du kan spare utroligt meget plads ved at resize dine gamle billeder, der ligger og fylder. En tommelfingerregel er, at et enkelt billede ikke bør fylde mere end 2-300 kb. Jeg havde billeder, der fyldte 2 mb!! Det er aaaalt for meget.
TIP: I stedet for at resize alle billederne manuelt og bruge de næste 3 uger foran computeren, kan du hente et plugin ved navn Imsanity, der kan resize billederne for dig! Det gjorde jeg, og det gjorde en verden til forskel. Den gratis version af pluginnet kan resize 250 billeder af gangen, og når det er færdigt, går man bare i gang med den næste portion.
KOMPRIMER DINE BILLEDER
Det andet punkt handler også om billeder, for de er indiskutabelt den største pladssluger. Det er heldigvis muligt at reducere billeders filstørrelse uden at gå på kompromis med kvaliteten, men det er noget forfærdeligt noget at skulle sidde med selv, så det gøres i stedet ved at installere det plugin, der hedder WP SMUSH.
Dette plugin fjerner overflødig information fra billederne og reducerer størrelsen med cirka 5-7 %. Jeg mener, jeg frigjorde omtrent 100 mb ved at bruge Smush.
Når du først har installeret smush, sørger det for at behandle de billeder, du uploader fremover. Den gratis version behandler 50 billeder af gangen, men med bare ét klik kan man sætte gang i den næste portion, så der er ingen grund til at opgradere.
TIP: Sørg for at resize billederne FØR du sætter Smush i gang. Smush behandler ikke billeder på 1 mb og derover, og desuden er hele processen hurtigere, jo mindre billederne er.
BEGRÆNS ANTALLET AF KLADDER
Nå jeg skriver et indlæg, gemmer WordPress gerne på den gode side af tyve kladder. Der bliver gemt en kladde, hver gang jeg trykker save, og selvom det kan være nyttigt (personligt har jeg aldrig haft brug for det) at have kladderne liggende, har man sjældent behov for mere end de 3 sidste.
20 kladder per indlæg x 800 indlæg = 16.000 gemte kladder!
Det er de færreste, der tænker over kladderne, men 16.000 gemte kladder er jo fuldstændig forrykt!
Hent det plugin, der hedder Revision Control for selv at bestemme, hvor mange kladder, der skal gemmes. Jeg har indtil videre valgt 3, men jeg går nok længere ned, for jeg har vitterligt aldrig haft behov for kladderne.
LÆS OGSÅ: HOW TO START A WORDPRESS BLOG
OPTIMER SYSTEMET
Standardindstillingerne i WordPress betyder, at bloggens system for hver enkelt besøgende skal forbindes med databasen for at hente indholdet (pardon me hvis jeg forklarer det forkert!). Hvis der er mange besøgende, bliver systemet belastet, og så bliver bloggen langsom.
Hvis din blog har 100 besøgende, skal systemet altså tilgå databasen 100 gange.
Det er dog muligt at installere et plugin, der sørger for, at systemet kun behøver besøge databasen én gang, når den første besøgende til et indlæg klikker ind. Derefter pakker systemet en html-fil, som den viser til de næste 99 besøgende. Det er temmelig teknisk det her, og der er sådan set ingen grund til at rode mere i det.
Ved at installere pluginnet W3 Total Cache optimerer du brugeroplevelsen og load-tiden gevaldigt. Det har over en million aktive installeringer og anbefales af mange af de store web hosts.
RESULTAT
Da jeg havde hentet og installeret de fire ovenstående plugins og havde resizet og smushet samtlige billeder i mediebiblioteket, var bloggens load-hastighed gået fra 8,9 sekunder til 2,7 sekunder!
Bloggen loader nu på kun 30 % af den tid, det tog før!
Det er en fantastisk forbedring, og jeg er så glad for de nye tal. Selvfølgelig er der plads til forbedring, men nu døjer jeg i det mindste ikke længere med en langsom blog, og så kan jeg foretage flere småforbedringer hen ad vejen.
ER DER ANDET, JEG KAN GØRE?
+ Sørg for at slette de billeder fra mediebiblioteket, du ikke bruger. Jeg uploader ofte 10 billeder og ender med kun at bruge de 7. Tidligere forstod jeg ikke, hvordan mediebiblioteket fungerede, så jeg lod bare de resterende billeder ligge, men nu er jeg begyndt at slette dem. Jeg har dog intet overblik over, hvilke af de gamle billeder jeg bruger, så jeg tør ikke gå tilbage og slette i biblioteket.
+ Slet unødvendige plugins. Nogle plugins er nødvendige for bloggens funktionalitet, men mange plugins fylder mere, end de gavner og resulterer i en langsom blog. Gå listen igennem og skær fra med hård hånd.
+ Der findes forskellige Lazy Load plugins, der sørger for først at loade billederne, når der er brug for dem. Dvs. at billederne loader løbende, så billederne i toppen loades først, og resten loades i takt med at man scroller ned på siden.
+ Selvom mange læsere hader det, er det et faktum, at ens blog loader hurtigere, hvis man implementerer en “læs mere”-knap. På den måde er der væsentligt færre billeder, der skal loades, når man klikker ind på forsiden.
+ Husk at rydde op i din sidebar. Det kan være fristende at fylde alt muligt i sidebaren, men jo mere der ligger, desto mere skal der loades. Især i begyndelsen af min blogkarriere havde jeg en tendens til at putte unødvendige widgets i min sidebar. Hvis du ikke er bogblogger, er Goodreads nok ikke nødvendigt, og hvis du ikke er rejseblogger, er det nok begrænset, hvor meget dine læsere får ud af et kort, der viser, hvilke lande, du har besøgt.
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
10 comments
Hold da helt op, det havde jeg ikke regnet med at ens blog blev så langsom af så mange ting, synes min er hurtig, men det tager alligevel 3 sekunder! :O
God aften!
http://kaathrinejohansen.bloggersdelight.dk/
3 sekunder er nogenlunde pænt, så det skal du ikke være ked af :)
Nej, det regner man nemlig ikke med, fordi man aldrig oplever det selv.
Også god aften til dig, Kathrine!
Dine guides er virkelig guld værd! Jeg blev chokeret ligesom dig, så nu er jeg igang med den helt store optimering :)
Tusind tak, Danica! Det er dejligt at høre, de kan hjælpe! :)
Avs; 6,61. Ikke helt hvad jeg kunne have håbet på. Må se, om jeg kan få ro til at gå alt det igennem! Uploader du alle dine billeder til wordpress-galleriet? Jeg har hidtil uploadet mine på photobucket, hvor jeg redigerer, og så har jeg sat dem ind med html, og pludselig vil størrelserne ikke samarbejde med mig, så lige for tiden er jeg lidt i billed-vildrede :)
// http://www.moonlitmadness.dk
Det første års tid uploadede jeg i Photobucket, men jeg kunne slet ikke forlige mig med kvaliteten, der virkelig ødelagde den indsats, jeg lagde i mine billeder (det kan man ikke sige, men jeg er træt, og jeg håber, du kan tyde, hvad jeg mener), så jeg begyndte at uploade direkte, og jeg er så glad for resultatet :)
Hehe jeg tænkte lige på om, det mon var en overspringshandling fra specialeskrivning for i så fald er den en del mere produktiv,
end mine som regel er. 😉
Haha, det er det ikke engang! Mine overspringshandlinger er altid i de yderste ender af skalaen! Hvis jeg ikke ser Netflix, gør jeg rent eller rydder op. Det første sker oftest.
Hvor er du sej, at du sådan sætter dig ind i alt det tekniske! Jeg synes virkelig du gør et godt stykke arbejde med de mere kringlede dele af det at blogge, fordi du f.eks. tager fat i Bloglovin’-rammen og nu det her. Jeg er SÅ glad for at vi her er to om det – for jeg er absolut ikke så teknisk anlagt som Anders, og det er også kun hans fortjeneste, at vores blog loader på 2,69 sekunder ;)
Tusind tak, Laura! Jeg elsker at finde små projekter at fordybe mig i, så jeg er bare heldig, der er så mange forskellige områder at tage fat i :) Dog findes der intet, der kan frustrere mig mere, end når det tekniske ikke fungerer, så det tærer engang imellem voldsomt på min tålmodighed, når der er noget, der ikke fungerer, men det må man jo tage med.
Godt du har ham! Jeg kan levende forestille mig, at alle jeres fantastiske billeder hurtigt kunne trække temppoet gevaldigt ned :)