Lad os slå det fast med det samme: Økonomien er ikke den mest spændende del af en rejse. Ikke desto mindre er det en ret vigtig ting at tage i betragtning, hvis man vil gøre drømmen til virkelighed og ikke har et budget på størrelse med Kim K’s bagdel. Fordi vores budget var lidt stramt, og fordi vi allerede før afgang vidste, at det var en rejseform, vi gerne ville gentage, skrev jeg alle vores omkostninger ned i et lille hæfte, vi købte i Walmart på andendagen af vores tur – og selv hæftets pris er regnet med i budgettet. I dag vil jeg dele alle tallene med jer, så I forhåbentlig kan se, at man ikke behøver at snige sig med i sine forældres bagage eller lande et job som bestyrelsesmedlem i en halvstor dansk bank for at kunne tage til Guds eget land. Eller hvad end vi nu skal kalde det. Lad os egentlig bare kalde det USA.
Hjemmefra havde vi selvfølgelig købt flybilletter og lejet bil. Flybilletterne havde vi købt hos Norwegian, og inklusiv deres pluspakke, der giver sædereservation, indchecket bagage og mad, kom vi af med i alt 9520 kroner for dem.
Derudover har jeg inddelt vores udgifter i poster: Overnatning, mad, bil, seværdigheder og indkøb. Da vi var af sted stod dollaren cirka i 5,6 kroner, så det er den kurs, jeg har regnet med. Nu er den lidt højere – næsten oppe omkring de 6.
Bil
Billeje
Jeg siger jer, at vi brugte lang tid på at finde den perfekte bil! Jeg overvejede 1000 ting, før jeg trykkede bestil. Først var vi egentlig opsat på at vælge den billigst mulige bil og betale omtrent 2600 kroner for 21 dages billeje, men jo mere vi tænke over det, desto mere ville vi (helt klart mest mig) gerne ville opleve USA i en ordentlig basse. Vi valgte derfor at bestille en bil i SUV-klassen; altså en firehjulstrækker af en art. Selve bilen valgte vi først, da vi kom derover – og jeg kan love for, at jeg valgte hurtigt. I løb. Mod den fine Jeep Liberty, I kan se på billedet. Jeg mener, bare navnet.
Billejen endte med at koste 3500 kroner for 21 dage, hvilket jeg synes er meget meget rimeligt. Vi lejede den forresten gennem autoeurope, og alt gik glat (med undtagelse af en meget sur mand hos Dollar, der snød 110 $ fra os).
SunPass
Desværre er billejen jo ikke de eneste udgifter, man har på bilposten. De 110$ eller 616 kroner kom vi af med allerede første aften, fordi den sure mand hos bilselskabet Dollar løj og sagde, at vi ville få bøder, hvis vi kørte i Florida uden et såkaldt SunPass. Jeg var ret sikker på, at han var fuld af l***, men vi stod kl 05 dansk tid efter en meget lang rejse og ALT for lang tid i immigrationen, uden internet eller anden mulighed for at undersøge sagen, så vi endte med at betale. Andre selskaber sælger SunPass til under det halve af prisen, men med lidt GPS-snilde kan man vist godt undvære.
Parkering
Der er meget ofte gratis parkeringsmuligheder, medmindre man befinder sig i centrum af en større by. Derfor endte vi en samlet parkeringsudgift på 16$ eller 92 kroner. De 10$ af dem gav vi for tre timers parkering i Charleston.
Benzin
Hjemmefra havde jeg regnet mig frem til, at vi nok ville komme til at bruge omkring 3000 kroner på benzin – måske lidt mere. Hvis vi havde valgt en mindre bil, havde vi kunnet skære lidt på denne post, men benzinen derovre er så billig, at det ikke ville have gjort den store forskel.
Vi endte med et samlet benzinbudget på 512$ eller 2867 kroner.
Desuden kostede benzinen typisk mellem 3,2 og 3,4$ per gallon. Den er blevet en del billigere siden.
Alt i alt kom bilen til at koste 3500 i billeje + 3575 i andre udgifter = 7075 kroner.
Hvis man vælger en mindre bil, vil jeg skyde på, man kan skære i hvert fald 1200 af posten ved at spare på billeje og benzin.
LÆS OGSÅ: GLIMT FRA DRØMMEREJSEN
Overnatning
Overnatning var selvfølgelig en af de helt store poster på turen, selvom vi – som I tydeligt kan se på billedet ovenover – gik efter de budgetvenlige muligheder.
Vi boede på moteller det meste af tiden, og kun én gang ramte vi noget, der virkelig var skidt. Og nej – det er ikke det, I kan se på billedet. Mange af værelserne, vi boede på, var gamle, men så længe de var rene, så længe der ikke var bed bugs, og så længe alt fungerede, havde vi absolut intet at udsætte på dem. Flere gange lykkedes det os faktisk at finde nogle skønne værelser på nogle fine hoteller.
Vi havde hjemmefra håbet på at kunne nøjes med 50$ per nat. Det var et MEGET konservativt mål, og det lykkedes da heller ikke helt, men alt i alt slap vi med et gennemsnit på 62,5$ per nat inklusiv drikkepenge på cirka 1$ om dagen. I starten gav vi noget mere, men så læste vi, at det ikke var kotume at give drikkepenge efter enkeltovernatninger, og så skruede vi ned på det anbefalede niveau. Den billigste overnatning kostede 52$, og den dyreste (og en af de to absolut dårligste!) kostede 80$, men det var fordi vi ramte turistmålet Charleston på en lørdag.
I alt kostede 20 overnatninger os 1250$ eller 7000 kroner.
Mad
Det har virkelig overrasket mig, hvor få penge vi i grunden har brugt på mad!
Jeg vidste godt, at vi på ingen måde havde kørt luksusstilen med restaurantbesøg hver dag og champagne til morgenmad, men jeg troede nu alligevel, at denne post ville være i hvert fald halvanden gang så stor.
Vi spiste langt fra ude hver aften. Der er SVINEkoldt på restauranterne i sydstaterne, hvor kulden generelt er i langt højere kurs end kvaliteten. Jeg måtte sidde med sweater, jakke og lange bukser (og jeg frøs stadig!), selvom der var 35 grader udenfor. Det er meget besynderligt, at de insisterer på at have temperaturen langt under 20 grader indenfor. Derudover havde vi ofte mest lyst til at købe en pizza og tage med hjem på motellet efter en lang dag. Jeg ved godt, at mange foretrækker at prioritere maden, når de er på ferie, men vi er nok lidt anderledes på det punkt – i hvert fald på den måde, at det for os var rigeligt at tage “ud” at spise hver 3. aften.
Madposten inkluderer mad og snacks såsom is og tankstationschips, og i alt endte vi på 493$ eller 2760 kroner. Jeg vil skyde på, at mange ville kunne tredoble den post, men vi spiste alle de bær, vi kunne stoppe i os, en hel del fastfood fra Wendy’s, og det vi ellers lige havde lyst til, og det fungerede for os. På Wendys kunne vi få en burger og 4 nuggets hver for i alt 4$. Så når man altså langt, hvis man ikke har noget imod fastfood til frokost i feriedagene.
Madgennemsnittet per dag var 24,6$ eller 138 kroner – men indkøbsposten kommer senere, og der var også en del mad iblandt.
Seværdigheder/oplevelser
Jeg troede, vi brugte mange penge på seværdigheder, fordi jeg synes, vi så så meget, men det viste sig, at vi kun har betalt for 4. Og de to er mildest talt små!
Den første seværdighed vi så var Magnolia Plantation ved Charleston (som jeg har skrevet mere om her). Det kostede os 42$ i alt.
Derudover så vi i Wilmington krigsskibet USS North Carolina, og det kostede os i alt 26$.
Om aftenen i den lille turistede bjergby Gatlinburg kastede vi 20$ efter minigolf, og på en af de sidste aftener gav vi 14$ for at se The Giver i en drive in-biograf. Best money ever spent.
Næste gang vil vi nok prioritere seværdighederne noget højere, men vi så meget ved bare at gå rundt i byerne og køre rundt i bjergene (og lede efter alle stederne fra One Tree Hill!), så vi følte på ingen måde, at vi manglede noget.
I alt smed vi 102$ eller 571 kroner efter seværdigheder/oplevelser.
Indkøb
Den sidste post er indkøb, og den dækker alt fra engangsservice til blåbær; basically alle de ting vi sammen købte i Walmart og lignende butikker.
Denne post endte på 115$ eller 644 kroner.
Jeg troede, den var langt højere.
LÆS OGSÅ: DERFOR SKAL DIN NÆSTE FERIE VÆRE ET ROADTRIP
Nu kender i hele vores rejsebudget (fraregnet shopping – en ret betydelig post for især mit vedkommende!), men jeg har selvfølgelig regnet mig frem til nogle gennemsnitstal, jeg synes kan være et godt udgangspunkt for planlægningen af det næste roadtrip – og måske kan de også give jer en fornemmelse af, hvad sådan en rejse egentlig koster.
Udgifterne til flybilletter og billeje var samlet på 13020 kroner. Flybilletterne vil jeg ikke regne ind i noget gennemsnit, fordi de jo ligger på det samme niveau, uanset om man er af sted i 3 eller 21 dage. Billejen regnede vi ikke ind i vores dagsbudget derovre, da pengene blev trukket fra en seperat konto.
Dagen efter vi landede, blev vi fanget i bilen af en gigantisk thunderstorm, og så lagde vi ellers et dagsbudget, som vi prøvede at følge resten af turen. Fordi der var seværdigheder og benzin med i budgettet, gik vi nogle dage over og andre under.
Vi regnede med et samlet dagsbudget på 130$ eller 728 kroner. Det skulle altså indeholde mad, hotel, benzin og oplevelser.
For nemheds skyld regnede vi med cirka 35$ til benzin (og så var der nogle dage en del overskud), 60$ til motel og 35$ til mad og diverse.
Efter at have lagt alle udgifterne sammen, har jeg nu fundet ud af, at vi overholdt vores budget og brugte 727 kroner per dag.
Et dagsbudget inklusiv billeje ligger på 902 kroner.
I alt kom turen altså til at koste os 27570 kroner – altså 13785 per person for 20 nætter.
Så er vi nået til vejs ende. Jeg ved godt, det var et af de længere indlæg, men jeg håber, I er nået uskadt igennem :)
Har I kommentarer, roadtripdrømme eller roadtriperfaringer, må I meget gerne dele ud!! :D
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
18 comments
Se det var jo skide rart det der. Jeg har prøvet at lokke mand til at tage til USA, men han er vidst lidt skræmt over prisen. Nu kan jeg faktisk vise ham et budget – mon ikke hans praktiske hjerne så kan forstå det :D
Det var godt nok også noget svært at gennemskue, før vi tog af sted. Alle danske roadtrip-sider (som jeg har set), er skrevet af midaldrende mænd med et meget større behov for luksus, end vi har, og jeg kunne simpelthen ikke forstå, at det skulle være så dyrt, som de skrev :)
Jeg håber, du får ham overtalt!
Ej hvor sjovt! Jeg sad netop i weekenden og skrev indlæg med vores USA-budget, som jeg har sat til at komme ud i løbet af ugen. Endda også med lagkagediagram og det hele, haha! Dejligt også at læse jeres budget! Vi endte desværre med at opleve den der stigning i dollarkursen – faktisk så meget at det kunne mærkes med nogle tusinde kroner i vores budget.
I forhold til vores dagsbudget, så planlagde vi faktisk også med $130 om dagen, og det fungerede overraskende godt. Vi havde ikke delt op mellem benzin, overnatning og så videre, men i gennemsnit endte vi med at bruge $129 om dagen. Og så er der selvfølgelig mange flere detaljer i det indlæg jeg brugte tid på i weekenden – og hvor tager det virkelig lang tid faktisk.
Fedt at du har delt jeres budget i hvert fald! Nu gad jeg godt spare op igen for at komme afsted ;-)
Ej hvor sjovt! Det glæder jeg mig rigtig meget til at læse!
ØV! Men hvad Pokker skal man gøre? Man kan jo ikke veksle hele formuen på forhånd og slæbe rundt på den.
Pudsigt!! Opdelingen mellem de forskellige poster var heller ikke noget, vi tænkte over i hverdagen – det var bare basis for vores udregning. Og hvor er det altså fedt, at vi har haft SÅ ens budgetter. Det viser jo bare, at det sagtens kan lade sig gøre :)
Jeg drømmer også allerede om den næste tur. Men jeg må indrømme, at min opsparing har set bedre dage.
Haha, nej det ville være lidt voldsomt at slæbe rundt på så mange kontanter. Jeg er bare glad for at kursen først steg sidst på turen og ikke var høj hele vejen ;)
Og min opsparing har bestemt også set bedre dage, men ja, det er så rart at vide at det sagtens kan lade sig gøre indenfor en overkommelig fremtid og på et overskueligt budget.
Ang. Sunpass i Florida, så er det nu rigtig nok at man kan risikere bøde hvis I kører uden – Men det afhænger jo selvfølgelig af hvilke steder i Florida man kører. Hvis ikke man skal bruge de veje og områder hvor der er betalingsring, eller hvis man skal bruge dem så lidt at det bedre kan betale sig at betale kontakt, så er Sunpass jo selvfølgelig ligegyldigt. Uanset hvad er det dog stadig en overpris – Hold kejle en nederen sælger at rende ind i! Jeg havde nok klaget mig gul og blå hvis jeg fandt ud af det efterfølgende.
Og så kan flybilletter faktisk godt være billigere hvis man er af sted i længere tid. Det afhænger selvfølgelig også af hvilke dage/tidspunkter man rejser, men den ene gang jeg var af sted sparede jeg penge ved at forlænge min rejes med to dage – Og det siger man jo ikke nej til, når det er USA. :P
Det har du helt ret i, at man kan! Og vi kørte da også på nogle betalingsveje, hvor det var praktisk, men havde vi ikke haft det, havde vi de fleste steder kunnet betale et par dollars kontant, og ellers kunne vi have valgt nogle alternative veje. Vi brugte dem nok i alt det, der svarer til 15 dollars, og du kan lige tro, vi forsøgte at bruge dem så meget som muligt, når nu vi havde kastet en halv formue efter passet :D
Ja, han var virkelig en træls type. Jeg spurgte ham direkte: Kan vi ikke bare undgå vejene? Hvortil han svarede: “Hvis du ikke vil have et Sunpass, så fint! Du vil åbenbart gerne ende med at betale flere 100$ i bøder, når du afleverer bilen!”
Det har du selvfølgelig ret i, men jeg mener nu stadig ikke, at man får ret meget ud af at regne dem ind i et dagsbudget :) Vi lagde også vores rejse på de datoer, hvor billetterne var billigst. Det resulterede faktisk i 3 ekstra dage derovre, fordi vi regnede ud, at billetbesparelsen ville dække cirka halvanden dag – og så ville vi gerne skyde lidt mere i puljen :D
Skide godt indlæg! :) Selvom mine øjne var ved at trille ud af hovedet på mig, da jeg så jeres madbudget ;) haha, men jeg er helt sikkert en af dem der prioriterer mad-oplevelser meget højt, når jeg er ude og rejse (har endda en note på min tlf over specielle restauranter og cafeer i andre lande :p )
Tusind tak, Maja! Du kan også tro, det tog lang tid :D
Jeg vil egentlig også gerne prioritere dem lidt højere næste gang, men det er bare ikke et af de punkter, der er øverst på min liste :)
What?! Er det SÅ billigt? Jeg ved ikke hvad jeg havde forestillet mig, men nok nærmere de 25-30.000kr. Pr. Person :D Der er håb for mig også!
Det kan det i hvert fald være :)
Med det her budget er der håb for de fleste!
Super godt indlæg, lige hvad jeg manglede! Jeg er lidt nysgerrig efter, hvordan man sikrer sig, at der ikke er bed bugs? Det får jeg nemlig helt koldsved over!
Tak skal du have, Kir :)
Jeg tillader mig lige at sende dig videre til Laura og Anders’ indlæg om bed buds – de forklarer det meget udførligt :) Du kan læse det HER.
Heldigvis havde jeg ikke indtryk af, at det var noget kæmpestort problem. Vi stødte i hvert fald ikke på dem på nogen af de moteller, vi boede på, men én gang er selvfølgelig for meget!
1000 tak for at dele jeres budget! Har simpelthen støvsuget nettet for noget lignende, så blev totalt glad da jeg fandt dit indlæg. Meget brugbart :)
Jeg opdagede også at du er stor fan af Budapest. Jeg har selv boet dernede i 4 måneder og elsker også den by! Skriver endda speciale om kulturelt iværksætteri i byen, så er nok lidt af en Budapest nørd hehe. Jeg har skrevet nogle anbefalinger I måske kan bruge på min gamle blog. Og god tur derned igen :)
http://allthingsdapper.looklab.dk/page/1/?s=budapest
Det var så lidt! :) Jeg kan huske, jeg selv manglede sådan et indlæg, før vi tog af sted!
Ej hvor fedt! Den er virkelig også skøn. Jeg kigger forbi dine anbefalinger :)
Hvor gamle var i? Ved at der er ekstra gebyr ved leje af biler, hvis man er under 25 nemlig. Og kunne virkelig godt tænke mig at komme afsted med vennerne!
Jeg var 24 og min kæreste 25, så vi lejede den i hans navn med ham som eneste chauffør. Det var lidt irriterende, at han var den eneste, der måtte køre (og i USA fucker man ikke med forsikringen, så jeg kørte ikke så meget som en meter), men det ville have kostet næsten det dobbelte at tilføje mig som chauffør, fordi jeg var under 25. Jeg ved godt, det nok ikke er det svar, du leder efter, men jeg håber, I finder en løsning! Et roadtrip i USA er i hvert fald altid en god plan!
[…] USA […]