Det er blevet tid til anden installation af min guide til Budapest, der baserer sig på den måned, vi havde i byen. I dag skal det handle om mad. Jeg havde absolut ikke de store kulinariske forventninger til Budapest, før jeg i 2013 besøgte byen for første gang, og lad mig sige det, som det er: Jeg er ikke fan af det tunge, ungarske køkken, og i 37 graders varme, cravede jeg bare ikke svinekød og kartofler. De lokale restauranters uvane med at afbillede retterne, afskrækker desuden en del, da menukortene ofte ligner noget fra Sovjettiden. Så i dag handler det om Budapests muligheder for ikke-østeuropæisk mad.
Der er nemlig rigtig meget god mad i Budapest, og det er i høj grad til at betale sig fra. Morgenmaden lavede vi som oftest selv, og vi havde egentlig planlagt at lave det meste mad selv, men vi boede midt i byens madcentrum, og det gik hurtigt op for os, at det – prisniveauet taget i betragtning – ville være decideret dumt ikke at udnytte de mange spændende muligheder!
Priserne er så lave, at det kan være svært at komme af med mere end 120 kroner for en hovedret, og det koster de så endda kun, hvis man vil sidde med udsigt til Donau. De fleste dage spiste vi aftensmad for mindre end 50 kroner per person inklusiv drikkevarer, og vi besøgte som oftest små caféer, street food-boder eller gode fastfoodbistroer.
Burger Market (Király u. 8) – Build your own burger. Supergode burgere til meget rimelige priser. Burger Market er mere en bistro end en egentlig restaurant og ligger centralt i Kiraly Utca. Burger Market deler desuden lokaler med en pastabistro, der kører med samme byg-selv-koncept. Vi pegede bare på en tegning på væggen og endte med verdens største dobbelte cheeseburger, der kunne have mættet selv den mest sultne mandsperson. Jeg kunne i hvert fald slet ikke spise op. Den kostede lidt under halvtreds kroner, og de mere normale burgere lå omkring de 30-35 kroner. Jeg tager nok en normal næste gang!
Hummus Bar – En kæde der ligger flere steder i Budapest. Menuen står (ikke overraskende) på hummustallerkner i alle afskygninger, pitabrød, sandwiches og ikke mindst mange vegetariske muligheder. En basic hummustallerken med brød starter ved 22 kroner, og det er en passende mængde til en frokost.
Mazel Tov (Akácfa u. 47) – Om dagen en lys, luftig café; om aftenen en stemningsfyldt restaurant med en hyggelig atmosfære og livemusik. Selvom Mazel Tov er så meget mere end en kædeforretning, har de adopteret Hummus Bar-konceptet, og da vi først havde oplevet Mazel Tov. brugte vi kun de andre Hummus Bar-steder til take away, og så tog vi på Mazel Tov for mellemøstlig mad i hyggelige omgivelser.
Pasta Bella (Dohány u. 1b) – Lige overfor synagogen ligger der en lille, rustik restaurant, der kun har én ting på menukortet: Pasta. Det er ikke gourmet, men maden er god, priserne ligger på 35-45 kroner for en pastaret, og betjeningen er sød og imødekommende. Vi besøgte stedet flere aftener som en form for “hverdagsmad ude”.
PS. Hold jer generelt ALTID (på alle restauranter) fra pasta med ostesauce. Det er en klæg, hvid, opbagt masse, der absolut ikke er værd at spise.
Street Food Karaván (Kazinczy u. 18) – Et superhyggeligt street food-marked midt i det jødiske kvarter i en af byens hyggeligste gader. Street Food Karaván byder på en række forskellige boder med blandt andet italiensk pizza og pasta, thaimad, burgere, pulled pork, hjemmelavet is, sandwiches etc. Jeg var især forelsket i den italienske vogn, der forsynede mig med margherita et utal af gange. En slice (fylder en pizzabakke) koster 700-800 FT – det er ca. en tyver.
Café Csiga (Vásár u. 2) – Lidt længere fra midtbyen ligger denne lille perle, som vi besøgte på den skønne Martinys opfordring. Dejlig luftig “green house”-atmosfære og god, instagramværdig mad. Jeg mener, vi gav omtrent 30 kroner for en omelet, og var det ikke for varmen, kunne vi være blevet siddende på den hyggelige café hele dagen.
Kis Parázs, Thai Soup & Wok Bar (Kazinczy u. 7). Vores udlejer pegede os i retning af byens bedste thaimad, der vitterligt lå to meter væk fra vores hoveddør. Det var så lækkert, priserne var yderst rimelige, og kortet var spændende. Igen mere en bistro end en egentlig restaurant. Sid ved vinduet og se ud på den livlige Kazinczy Utca. Vi gav omtrent 4000 FT (100 kroner) for to hovedretter + drikkevarer.
Derudover: Vi prøvede ikke selv den meget roste ramen fra Ramenka, fordi jeg har virkelig svært ved lugten af bouillon, men de fleste har virkelig meget godt at sige om den restaurant, der desuden ligger lige ved Street Food Karaván og Kis Parázs (og ruinpubben Szimpla Kert, men den kommer jeg tilbage til i et andet indlæg). Til gengæld var vi meget skuffede over de sandwiches vi fik fra Bors, der ellers ligger helt i toppen på tripadvisor. En hotdog fra havnens pølsebod havde ærligt talt været friskere.
Noget af det skønne ved Budapest er alle de små steder, der popper op rundt omkring, så de bedste oplevelser får man ofte, når man bare tuller rundt (gerne i det jødiske kvarter) og ser, hvad byen byder på.
Har I været i Budapest, og har I nogle anbefalinger, I vil supplere med? :)
Læs også: Budapest Guide #1: Vores lejlighed gennem Airbnb
Praktisk rejseinfo
Airbnb er kæmpestort i Budapest, og der et stort udvalg af virkelig fede lejligheder til få hundrede kroner per nat. Hvis det er første gang, du rejser med Airbnb, kan du skrive dig op via dette link og få 250 kroner til din første rejse, så det bliver endnu billigere. Når vi ikke lejer en lejlighed gennem Airbnb, foretrækker jeg at booke hotel gennem Booking.com, fordi mine erfaringer siger mig, at det er den billigste af hotelsiderne, og så er den nem at navigere rundt på. Skyscanner er min favoritside, når det kommer til at finde de billigste flybilletter, men det er også muligt at køre til Budapest eller tage toget – eventuelt som del af et Interrail.
Valutaen i Ungarn hedder Forint, og 1000 Forint svarer til omtrent 25 kroner. Du behøver ikke hæve hjemmefra, der der er en masse hæveautomater i Ungarn (og flere i lufthavnen), men sørg altid for at hæve fra automater, der er tilknyttet en af bankerne. Der er flere turisthæveautomater (grå og gule uden banknavn) omkring i byen, og hæver du fra dem, kommer du ofte til at betale 100-150 kroner i hævegebyr.
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
2 comments
Fantastisk med dette indlæg – jeg skal selv derned i november, så skriver lige nogle tips bag øret, du ved. Stødte du på nogle fantastiske boghandlere dernede? :) Jeg var der for 8 år siden sidst og der fandt jeg kun en enkelt én i et center, der solgte en smule engelske bøger.
Dejligt du kunne bruge det! Der var faktisk en hel del boghandlere. Jeg var især glad for Libri-boghandlerne, der havde et fint, engelsk udvalg :) Helt inde i centrum lå der også en lille Oxford University Press-butik, der (selvfølgelig) var fyldt med engelske titler :) GOD TUR! Jeg er ret misundelig.