Hvordan laver man en blog? Det spørgsmål har jeg efterhånden taget fat i mange gange, og nu har jeg endelig samlet alle mine mange indlæg om at starte en blog i én ultimativ guide, der svarer på alle de spørgsmål, du måske har, hvis du står og skal til at oprette en blog eller en hjemmeside. Lav en blog på få minutter ved at følge denne step-by-step guide, eller læs videre for at lære alt om at starte din egen blog.
Indlægget indeholder affiliatelinks.
HVORDAN LAVER MAN EN BLOG?
Det er faktisk slet ikke så svært at lave din egen blog, men før du går i gang er det en god idé at tage stilling til, hvorfor du ønsker at oprette en blog. Hvis du vil lave en blog, så dine venner og din familie kan følge med på dit månedlange road trip i USA, kan du med fordel oprette en gratis blog via for eksempel blogspot eller wordpress.com. Ønsker du derimod at tjene penge på din blog og arbejde mere professionelt med din nye blog, er det en god idé at lave en blog i wordpress på dit eget domæne.
LAV DIN EGEN BLOG GRATIS ELLER LAV EN BLOG I WORDPRESS?
Min blog er lavet i wordpress, og ligeså er de fleste professionelle blogs. Det er muligt at starte en blog gratis på wordpress.com, men det er ikke sådan en slags blog, jeg vil anbefale dig at oprette. WordPress.com kommer med en række begrænsninger, og hvis du arbejder professionelt med din blog, kommer med garanti til at skulle betale for at slippe uden om dem.
I stedet anbefaler jeg dig at lave din egen hjemmeside og installere wordpress gratis på din nye hjemmeside. Det er sådan, de fleste bloggere gør, og det er der mange gode grunde til. Når du opretter din egen hjemmeside, har du brug for et webhotel og et domæne.
Det betyder, at du ejer din hjemmeside, og du derfor har fuld kontrol over din blog. Jeg har efterhånden oprettet mange hjemmesider, og jeg bruger altid dette webhotel. Det er ikke bare det billigste webhotel, jeg har fundet – det er også det bedste. Jeg har brugt det i fire år, og det har altid virket upåklageligt.
Unoeuro koster, som navnet antyder, kun en enkelt euro om måneden, og de småpenge er virkelig godt givet ud. Hvis du vælger at oprette din hjemmeside hos Unoeuro, får du med rabatkoden F2GXNC 3 måneders gratis webhotel.
LÆS FØRSTE DEL AF MIN “START EN BLOG”-SERIE:
HVILKEN PLATFORM SKAL JEG VÆLGE?
I dette indlæg lærer du, hvordan du vælger den platform, der passer bedst til din blog. Lav din egen blog helt gratis eller start din egen blog på dit eget domæne.
HVORDAN FINDER JEG ET GODT NAVN TIL MIN BLOG?
Hvis du allerede har fundet et navn til din blog, kan du skippe dette afsnit og gå i gang med at købe domæne og webhotel. Se hvordan du gør det i min udførlige skridt for skridt-guide til domæne og webhotel eller læs mere i næste afsnit.
Har du derimod endnu ikke fundet navnet til din nye blog eller hjemmeside, vil jeg prøve at hjælpe dig til at finde det perfekte blognavn.
OPRET DIN EGEN BLOG OG FIND DET PERFEKTE BLOGNAVN
Hvad er det bedste navn til din blog? Før du lægger dig fast på et navn, er der en række punkter, du bør overveje.
Først og fremmest skal du selvfølgelig tænke over, hvad din nye blog skal handle om. Hvis dit mål er at drive en professionel blog, er det en god idé at finde et emne, der ikke er alt for snævert, men som samtidig ikke er alt for generelt. Brug et par minutter på at brainstorme emner og idéer til blogindlæg, og brug din liste til at spore dig ind på, hvad din blog skal handle om.
Dernæst er det en god idé at overveje, hvilken slags blog, du gerne vil starte. Er det en personlig blog, en virksomhedsblog eller noget helt tredje? Dit svar har betydning for, hvilken slags navn du skal vælge til din blog.
Sørg for at lave et domænetjek, så du er sikker på, navnet er ledigt.
LÆS ANDEN DEL AF MIN “START EN BLOG”-SERIE:
SÅDAN FINDER DU DET PERFEKTE NAVN TIL DIN BLOG!
I dette indlæg får du mine 8 bedste tips til at finde og vælge det helt rigtige blognavn, som du ikke bliver træt af.
SÅDAN LAVER DU EN BLOG · GUIDE TIL DOMÆNE OG WEBHOTEL
Start en blog eller lav din egen hjemmeside – det tager kun 5 minutter at komme i gang!
Fuld disclaimer: Jeg elsker Unoeuro. Jeg har brugt dem i mange år, og jeg har aldrig haft det mindste problem med dem. Derfor er det altid det webhotel, jeg anbefaler, når folk spørger. Det er også det webhotel, jeg bruger til denne blog og til samtlige andre sider, jeg har oprettet. I’m putting my money where my mouth is.
Hvis du vil lave din egen blog eller din egen WordPress-hjemmeside, skal du først købe domæne og webhotel. Domænet er din hjemmesides navn og det, du indtaster i adresselinjen. Webhotellet er det sted, din hjemmeside bor. Det er der, hvor du installerer wordpress (eller et andet system, hvis du hellere vil det), og det er der, hvor hele din hjemmeside er gemt. Det er derfor vigtigt at vælge et webhotel, du har tillid til.
Det lyder måske svært og uoverskueligt at skulle købe domæne og webhotel og oprette sin egen hjemmeside, men sandheden er, at det kan gøres på meget få minutter – også selvom man ikke ligefrem er et teknisk geni.
Der er et utal af webhoteller at vælge imellem, men jeg vil som sagt anbefale jer at klikke ind på Unoeuro. Husk at I kan få 3 måneders gratis webhotel med koden F2GXNC.
Når man har sit eget domæne og webhotel er man mere synlig på nettet, og ens blog eller hjemmeside fremstår mere professionel. Når du opretter din blog hos Unoeuro, kan WordPress installeres med et enkelt klik. Lav en blog på få minutter ved at følge min step-by-step guide!
LÆS TREDJE DEL AF MIN “START EN BLOG”-SERIE:
STEP-BY-STEP GUIDE TIL DOMÆNE OG WEBHOTEL
I dette indlæg finder du en udførlig step-by-step guide (med billeder!) til at købe og opsætte både domæne og webhotel, så du kan komme i gang med at blogge på din nye hjemmeside.
SÅDAN FÅR DU ET PROFESSIONELT BLOGDESIGN PÅ DIN BLOG
Hvordan opretter man en blog? Det spørgsmål har jeg efterhånden svaret på, men når man har købt domæne og webhotel, er der stadig et lille stykke vej, før man kan begynde at blogge. Selve oprettelsen af bloggen er et stort skridt, og når du vælger at lave din egen blog, kan du ligeså godt gøre det så godt som muligt fra begyndelsen.
Det er meget nemmere at få nye læsere, hvis ens blog ser professionel og præsentabel ud, men hvordan får man et professionelt design på sin blog? Og kan man overhovedet få det, hvis man ikke kan finde ud af at kode? Ja, det kan du tro, man kan, og det er faktisk meget nemmere, end du tror.
HVORDAN LAVER MAN SIN EGEN BLOG OG FINDER DET RIGTIGE TEMA?
Hemmeligheden bag et lækkert og professionelt blogdesign er noget så enkelt som et tema. Der findes utallige flotte temaer, du kan installere på din blog, og på den måde får du med få klik et spritnyt blogdesign.
Hvis du ikke har planer om at starte en professionel blog, men bare ønsker at oprette en lille hyggeblog, som du deler med venner og familie, findes der nogle fine gratis temaer, du kan bruge. Disse temaer kan som oftest ikke tilpasses til din blog, og de giver dig ikke mange designmuligheder, men de kan være fine for begyndere. Bluchic har to fine, feminine gratis temaer til wordpress.
MINE FORETRUKNE UDBYDERE · BLUCHIC OG THEMEFOREST
Jeg købte mit første tema fra Bluchic, og jeg var rigtig glad for både det og deres fantastiske kundeservice, som jeg benyttede mig en del af i begyndelsen af min bloggingkarriere.
Bluchics temaer er fine og feminine og henvender sig hovedsageligt til kvindelige bloggere eller entrepreneurer, og der er utroligt mange muligheder for at tilpasse temaerne, så man kan skabe sit helt eget look. Jeg bruger stadig mit Isabelle-tema på en anden hjemmeside, og jeg elsker, hvor nemt det er at arbejde med.
Generelt vil jeg anbefale at man investerer i et godt tema til sin blog. Der er temaer i alle prisklasser, og nogle af mine personlige favoritter findes på hjemmesiden Themeforest, der samler en masse temaer fra en række forskellige designere. I øjeblikket drømmer jeg om dette tema.
LÆS FJERDE DEL I MIN “START EN BLOG”-SERIE:
SÅDAN FÅR DU ET PROFESSIONELT BLOGDESIGN
I dette indlæg fortæller jeg alt om, hvordan du finder og installerer dit nye wordpress-tema.
SÅDAN FORBINDER DU DIN NYE BLOG TIL BLOGLOVIN
Hvad er bloglovin, og hvordan kan bloglovin gavne din blog? Når du starter en blog kan det i begyndelsen være svært at tiltrække følgere og trafik. Derfor er det vigtigt, at du giver dine besøgende forskellige muligheder for at følge din blog, så de nemt kan finde alle dine nye blogindlæg.
Der er mange forskellige måder at promovere sin blog på. Facebook, Instagram, Youtube – og bloglovin. Hvis du netop har oprettet din egen blog, er der stor sandsynlighed for, at du ikke kender til bloglovin. Det laver vi lige hurtigt om på.
Mere end 25 millioner mennesker om måneden bruger bloglovin, og fordelen ved bloglovins brugerne er, at de ofte er inkarnerede bloglæsere. Bloglovin åbner for et stort potentielt publikum, så det kan være en god idé at få forbundet din blog med det samme.
Når du har oprettet din nye blog og forbundet den til bloglovin, henter bloglovin automatisk dine nye blogindlæg ind i deres feed.
LÆS FEMTE DEL I MIN “START EN BLOG”-SERIE:
BLOGLOVIN FOR BEGYNDERE (OG 2 TING DU SKAL UNDGÅ!)
I dette indlæg fortæller jeg mere om bloglovin, og så viser jeg dig, hvordan du på få minutter kan forbinde din nye blog til bloglovin.
HVORDAN SØGEMASKINEOPTIMERER MAN BLOGINDLÆG?
Søgeoptimering, eller SEO som det også kaldes, er ikke det nemmeste at gå til, men hvis man bruger lidt energi på at sætte sig ind i, hvordan det fungerer, kan man tiltrække meget mere trafik til sin hjemmeside, end hvis man bare skriver sine indlæg uden at tænke på, hvad folk søger efter.
De fleste bloggere skriver deres indlæg, fordi de håber på, de bliver læst. Uden et publikum er en blog ikke meget værd, og søgemaskineoptimering er en måde at tiltrække nye læsere på. Men hvordan søgemaskineoptimerer man sin blog, og hvad er SEO i det hele taget?
HVORDAN DU KAN BRUGE SEO PÅ DIN BLOG
Selvom din blog eller hjemmeside er helt ny, kan du faktisk blive vist side om side med de store bloggere på Google, hvis bare du ved, hvordan du søgemaskineoptimerer dine blogindlæg. Selvom SEO er vigtigt, er det allervigtigste dog, at du skriver til dine læsere og ikke forfalder til bare at skrive til søgemaskinerne. Det er muligt at gøre begge dele, og du kan sagtens skrive et godt blogindlæg, der giver værdi til dine læsere, og som samtidig tilgodeser søgemaskinerne.
IKKE ALLE INDLÆG EGNER SIG TIL SØGEMASKINEOPTIMERING
På en blog som min er det ikke alle indlæg, der overhovedet egner sig til at blive søgemaskineoptimerede, og det er også helt okay. Der skal være plads til de personlige indlæg, som der aldrig er nogen, der kommer til at finde via Google, fordi de færreste søger på, hvordan jeg lige går og har det for tiden (hvilket jeg ikke kan bebrejde nogen – så spændende er det heller ikke).
Men der vil for det meste altid være nogle indlæg, som man med fordel kan lægge nogle kræfter i at søgemaskineoptimere. Et indlæg som dette kan sagtens søgemaskineoptimeres, da det er skrevet for at svare på et spørgsmål og hjælpe folk til at komme i gang med at lave en blog eller en hjemmeside. Det er der en del, der søger på, og derfor giver det mening at søgemaskineoptimere indlægget.
LÆS DET SJETTE INDLÆG I “START EN BLOG”-SERIEN:
SØGEMASKINEOPTIMERING FOR BLOGGERE OG BEGYNDERE
I dette indlæg fortæller jeg dig, hvordan jeg bruger søgemaskineoptimering på min blog, og så giver jeg dig nogle tips til, hvordan du nemt kan søgemaskineoptimere dine blogindlæg.
HVORDAN TJENER MAN PENGE PÅ SIN BLOG?
“Lav en blog og tjen penge!” Så enkelt er det ikke. De fleste bloggere får aldrig mere end en vaffelis ud af projektet, men hvis du lægger arbejde i din blog og betragter din blog som et arbejde eller om ikke andet en seriøs hobby, så er der intet i vejen for, at du kan komme til at tjene penge på at blogge.
TJEN PENGE MED REKLAMER, SPONSOREREDE INDLÆG ELLER AFFILIATE LINKS
Der er mange forskellige muligheder for at tjene penge på sin blog. Den mest kendte måde er de irriterende bannerreklamer, vi efterhånden allesammen er blevet immune overfor, og som du nok kan høre, er det ikke den vej, jeg vil anbefale dig at gå. Medmindre du har mange (mange!) tusinde månedlige visninger, er det ikke noget, du kan tjene ret meget på, og du irriterer dine læsere utroligt meget for meget lidt.
I stedet vil jeg anbefale dig at kigge nærmere på affiliate links og sponsorerede indlæg. Hvis du netop er begyndt at blogge, og din blog derfor er helt ny uden ret mange læsere, er de sponsorerede indlæg nok ikke noget for dig endnu. De sponsorerede indlæg kræver, at man har et nogenlunde stort publikum, så det giver mening for en virksomhed at betale dig for at reklamere for deres produkt.
JEG HAR LIGE STARTET EN BLOG, KAN JEG ALLIGEVEL TJENE PENGE?
Selvom du netop har oprettet din blog og kun har få læsere, kan du faktisk godt tjene penge på din blog. I begyndelsen skal du ikke regne med at tjene ret meget, men hvis du er god til at skrive hjælpsomme indlæg, og du også er god til at søgemaskineoptimere disse indlæg, kan du ved hjælp af affiliatelinks begynde at tjene penge nærmest fra dag 1.
Jeg har tidligere skrevet et indlæg om mit foretrukne affiliateprogram, som jeg vil anbefale dig at læse, hvis du er interesseret i at begynde at tjene penge med affiliate marketing.
Hvis du ikke ved, hvordan affiliate links virker, og hvordan du kan bruge dem til at tjene penge på din blog, har jeg skrevet en udførlig guide til affiliate links. I denne guide får du at vide, hvordan affiliate links virker, hvordan du får affiliate links på din blog, og hvordan du bedst bruger affiliate links på din blog.
HVORDAN FÅR JEG FLERE LÆSERE PÅ MIN BLOG?
Det sidste jeg vil tale om i dag er, hvordan du får flere læsere på din blog. Det er et spørgsmål, de fleste nye bloggere (og mange af os andre) jævnligt stiller os selv, og der er ikke én rigtig måde at gribe det an på.
For det første er det vigtigt, at dit indhold har en høj kvalitet, så folk har lyst til at følge med hos dig. Du kan skrive nok så mange blogindlæg og aldrig få opbygget en læserskare, hvis du ikke sørger for at levere en vis værdi til dine læsere.
Der er så utroligt mange blogs og hjemmesider i verden, at man ganske enkelt bare klikker sig videre, hvis man læser et dårligt blogindlæg, der ikke har nogen indholdsmæssig værdi og/eller er dårligt skrevet. What you give is what you get, så sørg for at gøre dig umage med at levere noget godt indhold til dine læsere.
Der er mange ting, du kan gøre for at tiltrække flere læsere til din blog. For eksempel kan du sætte tid af til at lægge nogle gode kommentarer på andre blogs inden for samme felt, eller du kan invitere gæstebloggere indenfor. Jeg har skrevet et helt indlæg om, hvordan man får flere læsere på sin blog, hvor jeg deler en række gode tips til både at tiltrække og fastholde dine besøgende.
NU ER DU KLAR TIL AT OPRETTE DIN BLOG!
I denne guide har vi gennemgået:
Hvilken platform du skal vælge, når du laver en blog
Hvordan du finder et godt navn til din blog
Hvordan du køber domæne og webhotel og installerer wordpress
Hvordan du får et professionelt blogdesign på din nye blog
Hvordan du forbinder din blog til bloglovin
Hvordan du søgemaskineoptimerer dine blogindlæg
Hvordan du tjener penge på din blog
Hvordan du får flere læsere på din blog
Hvis der er noget, jeg har glemt (efter 2770 ord tror jeg nærmest ikke, det kan lade sig gøre!), må du endelig bare spørge, og så skal jeg svare efter bedste evne.
THIS POST CONTAINS AFFILIATE LINKS
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
4 comments
Tak for nogle rigtige gode guides. Jeg har netop åbnet en blog, efter at have fulgt din guide minutiøst. Jeg har indtil videre downloadet et gratis tema, men jeg har lidt problemer med at redigere i det. Skal man downloade wordpress lokalt på computeren for at få lov til det? Kh. nybegynderen
Hej Camilla
Hvor er det godt at høre, at du kan bruge dem :) Det er jeg glad for!
Nej, du skal ikke downloade WordPress til din computer. Ofte er der ikke de store muligheder for at redigere i de gratis temaer, så måske er det bare det, du kæmper lidt med?
Hej Anne-Li
:) Du havde ganske ret – jeg prøvede at skifte tema, og det virkede derefter med det samme :)
Ej hvor godt! Tillykke med din nye side :)