Tredje og sidste del af min Hanoi rejseguide handler om økonomien. Første del af rejseguiden handlede om oplevelser, seværdigheder og shopping, og anden del handlede om mad og drikke, caféer, barer, transport og hoteller, så det eneste der efterhånden er tilbage, er vores rejsebudget og en oversigt over prisniveauet i Hanoi, og det får I i dag.
PRISNIVEAUET I HANOI
Prisniveauet i Hanoi er lavt, men alligevel i den høje ende i forhold til priserne andre steder i Vietnam. Generelt oplevede vi, at ting var dyrere i Hanoi, end de var i Saigon, hvilket faktisk overraskede os noget. Alligevel endte vores madbudget med at være temmelig lavt, men det skyldes ganske enkelt, at det var virkelig svært at finde god og billig vegansk og vegetarisk mad i Hanoi (det var meget lettere i både Saigon, Da Nang og Hoi An), så vi endte med at leve af billige Bahn Mi og så tacos engang imellem. De følgende priser kan forhåbentlig give jer en fornemmelse af prisniveauet i Hanoi.
MAD
Bahn Mi: 4-8 kr.
Streetfood (hovedret): 11 kr.
Pizza: 50 kr.
Indisk mad (hovedret): 35 kr.
Tacos (1 stk): 10 kr.
Kage (1 stk, lokalt bageri): 4 kr.
Kage (café): 10 kr.
SNACKS
Haribo (lille pose): 7 kr.
Muffin (streetfood): 3 kr.
Mariekiks: 6 kr.
Oreos: 2 kr.
Vaffelbidder (gadesælger): 3 kr.
DRIKKEVARER
Vand (5 L): 6 kr.
Sugarcane juice: 3 kr.
Bia Hoi (glas): 1 kr.
Tiger øl: 7 kr.
Kaffe: 8 kr.
DIVERSE
Vasketøj (per kg.): 4 kr.
SIM-kort: 56 kr.
Massage (1 time) 100 kr.
Entré (div. seværdigheder): 9 kr.
TRANSPORT
Taxa (lufthavn): 95 kr.
Uber (lufthavn): 75 kr.
Uber (lille tur): 6 kr.
HOTEL
Dobbeltværelse (1-stjernet): 70 kr. (f.eks. dette)
Dobbeltværelse (2-stjernet): 75 kr. (f.eks. dette)
Dobbeltværelse (3-stjernet): 150-200 kr. (f.eks. dette)
Dobbeltværelse (4-stjernet): 200-450 kr. (f.eks. dette)
Dobbeltværelse (5-stjernet): 450-1000 kr. (f.eks. dette)
Luksuslejlighed (4 pers.): 400 kr. (f.eks. denne)
Hostel (seng på sovesal) 22-35 kr. (f.eks. her og her)
HANOI REJSEBUDGET
Jeg har regnet vores tal sammen til et samlet rejsebudget fra de to uger, vi var i byen alene. Den ene uge i Hanoi tilbragte vi sammen med min mor og hendes mand, og da de betalte for det meste i den uge, har jeg valgt ikke at regne den med. Det var dog i den uge, at vi så alle seværdighederne, så vores oplevelsespost er ikke-eksisterende i dette budget, men entrébilletter koster som oftest under 10 kr. per person, så det kan I nemt lægge til, hvis I vil.
Vores rejsebudget for 2 uger i Hanoi, Vietnam (2 personer)
Leveomkostningerne for 2 personer i 14 dage var 3112 kr., hvilket svarer til et dagsbudget på 222 kr.
Indkvartering dækker over vores udgifter til hotel.
I alt brugte vi 1738 kr. på indkvartering, hvilket svarer til 124 kr. per dag.
Transport dækker over vores udgifter til transport til og fra lufthavnen og et par småture med Uber.
I alt brugte vi 160 kr. på transport, hvilket svarer til 11 kr. per dag.
Mad og drikke dækker over alle måltider, både streetfood og restaurant og alle drikkevarer, dvs. sugarcane juices, flaskevand og drikke, når vi er ude at spise.
I alt brugte vi 948 kr. på mad og drikke, hvilket svarer til 68 kr. per dag.
Diverseposten dækker over vasketøj, SIM-kort og noget hundemad vi købte, til en hund, der så meget tynd ud.
I alt brugte vi 83 kr. på diverse, hvilket svarer til 6 kr. per dag.
Arbejdsposten dækker over vores arbejdsrelaterede caféudgifter.
I alt brugte vi 180 kr. på arbejde, hvilket svarer til 13 kr. per dag.
Normalt regner jeg vores rejsebudgetter ud for en måned af gangen, så det vil jeg for sammenlignings skyld også gøre her. Lufthavnstransport og SIM-kort skal kun regnes én gang, mens resten fordobles:
Leveomkostningerne for 2 personer i 30 dage er 6424 kr., hvilket svarer til et dagsbudget på 214 kr.
Dette indlæg er tredje og sidste indlæg i min Hanoi rejseguide. Første afsnit handler om oplevelser, seværdigheder og shopping, og andet afsnit om mad og drikke, hoteller og transport.
PRAKTISK REJSEINFO
Airbnb er ikke ret stort i Hanoi, så vi bookede i stedet hotelværelser gennem Booking.com. Mine erfaringer siger mig nemlig, at det er den billigste af hotelsiderne, og så er den nem at navigere rundt på. Der er mange billige hotelværelser, og du kan faktisk få et tilforladeligt dobbeltværelse fra så lidt som 80 kroner per nat. Skyscanner er min favoritside, når det kommer til at finde de billigste flybilletter, og er du allerede i Asien, er Vietjet, LionAir eller AirAsia nogle af de største lavprisselskaber (med gode sikkerhedsratings!).
Valutaen i Vietnam hedder Dong, og det er en valuta med maaaange nuller, så vær opmærksom, når du betaler, så du ikke snyder dig selv og betaler 10 gange prisen. 1000 Dong svarer til omtrent 28 øre, 10.000 Dong svarer til lidt under 3 kroner og 100.000 svarer til 28 kroner. En tommelfingerregel er at fjerne 3 nuller og dividere med 3. Den er ikke helt præcis, men det er til den gode side, så det gør ikke så meget.
Det er ikke muligt at veksle til Dong, før man ankommer til Vietnam, så hav evt. nogle dollars/euros med i tasken, så du kan veksle i lufthavnen. Der er selvfølgelig også hæveautomater, men mange af dem virker kun til vietnamesiske kort, og det kan være lidt svært at gennemskue. Vi var ved at gå lidt i panik da den 5. automat afviste vores kort, men så duede den 6. heldigvis, og så brugte vi den bank resten af turen.
Hvis man som dansker opholder sig i Vietnam i mindre end 15 dage, behøver man intet visum, men hvis man planlægger at blive længere, er der ingen vej udenom. Det er heldigvis nemt nok at få et visum til Vietnam. Jeg har faktisk skrevet et helt indlæg om visum-processen.
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)