MIN GUIDE TIL HANOI
Velkommen til anden del af min guide til Hanoi! Første del af guiden handlede om oplevelser, seværdigheder og shopping, og i dag skal det så handle om restauranter, caféer, barer, transport og hoteller. Det næste og sidste indlæg i min guide til Hanoi kommer til at handle om prisniveauet i Hanoi, og i den anledning deler jeg også vores rejsebudget fra vores 3 uger i Vietnams hovedstad.
Hanoi er en fantastisk by, som jeg VARMT kan anbefale jer at besøge, men det er også en kaotisk by, så det er virkelig guld værd at have en god guide til Hanoi ved hånden, så de første dage i byen glider lidt nemmere. Jeg har prøvet at komme omkring det hele, men skulle jeg have misset noget, eller har du nogle spørgsmål, må du endelig skrive en kommentar. Det gælder selvfølgelig også, hvis du ligger inde med andre gode tips til Hanoi :)
Indeholder reklame i form af affiliatelinks.
MAD
Jeg kan lige så godt sige det, som det er. Vi brød os ikke ret meget om vietnamesisk mad. Måske er det fordi, vi er vegetarer og derfor ikke fik de klassiske lokale madoplevelser, for udover et par succesfulde Bahn Mi fandt vi ikke noget godt vietnamesisk, vegetarisk mad i Hanoi. Vi fandt dog nogle steder, hvor de havde lækre vegetariske/veganske retter på menukortet, så dem vil jeg dele med jer i dag. Hanoi er fuld af vietnamesisk street food, så hvis du er altspisende er det bare at tage plads på en af de små plastiskstole, pege på noget og håbe på det bedste.
Fresh Tacos and More
Navnet siger det hele – friske tacos og mere! Hvis du bliver træt af vietnamesisk mad, er denne lille restaurant i det gamle kvarter klar med gode tacos og andet mexicansk mad – og gode vegetariske muligheder. Restauranten i sig selv er ikke superhyggelig, men maden er god, og vi endte med at spise der hele 4 gange. En taco koster en tier, så det var heller ikke noget, der sprængte budgettet.
Namaste Ha Noi
En virkelig god indisk restaurant, som vi var forbi intet mindre end 3 gange. Der er gode både vegetariske og veganske muligheder og en vandmelonjuice, der sparker røv. Priserne er ikke backpackervenlige, men det er dog stadig Vietnam, så en hovedret + ris koster ikke mere end omtrent 40 kr. Ejeren var rigtig venlig og meget hjælpsom, og han kunne nemt huske os fra gang til gang. Hyggeligt! Ingen guide til Hanoi uden Namaste.
Vegan Streetfood
Vi mødte tilfældigvis et amerikansk/vietnamesisk par, der fortalte os om denne lille streetfood-bod, der sælger vegansk, vietnamesisk streetfood. Vi købte tonsvis af veganske muffins (til 10.000 Dong stykket, hvad der svarer til 3 kr.), og en enkelt gang spiste vi der også. Maden var fin – dog ikke noget vi ville gå gennem ild og vand for – men det fede var at få streetfoodoplevelsen på de små plastiskstole blandt de lokale. Den veganske streetfood-bod ligger lige her.
Pateta
En hyggelig lille bar/café i den gamle bydel. PATETA serverer drinks og forskellige små retter – blandt andet to forskellige veganske Bahn Mi. Underetagen er hyggelig, men gå op ad de små trapper og find den fine lille terrasse oppe på 3., hvor du har udsigt til den lille, travle gade. En vegansk Bahn Mi kostede 7-8 kroner, og så fik vi endda en lille banan med ved siden af.
Den bedste Bahn Mi og sugarcane juice
Det er svært at anbefale street food, fordi de små boder jo ikke har noget navn, men vores favorit har heldigvis en fast placering få meter fra St. Joseph’s Cathedral (her). Vi kaldte hende bare Bahn Mi-damen, og som I kan se i vores sidste video fra Hanoi, spiste vi fra hende hver evig eneste morgen. Hun laver nogle supergode vietnamesiske sandwiches, og dem vi bestilte (vegetariske) kostede 12.000 Dong (lidt under 4 kroner). Det var også her, vi fik den allerbedste sugarcane juice! Et glas koster 10.000 Dong (under 3 kroner), og det må I simpelthen ikke snyde jer selv for! Jeg kunne lave en hel guide til Hanoi bare om sugarcane juice. Oh my goodness, hvor er det lækkert!
Minh Chay Vegan Restaurants
Disse restauranter besøgte vi ikke, fordi de ikke lå inden for vores budget, men de ligger flere steder i centrum af Hanoi, så hvis du er ude efter vegansk mad, er det en fin mulighed.
CAFÉER OG BARER
The Coffee House
The Coffee House er en kæde af caféer, der findes både i Saigon og Hanoi. De laver en vildt god vietnamesisk milk coffee (især isversionen sparker røv!), men deres kager er ikke noget at skrive hjem om. Caféerne er indrettet superhyggeligt, og internettet er godt, så det var stort set altid her, vi arbejdede fra. Vores yndlingscafé (Hai Bà Trưng) ligger kun få 100 meter syd for Hoan Kiem Lake, og den anden (Bà Triệu), som vi også besøgte en del gange, ligger kun et par 100 meter væk fra den første.
Marilyn Café
Jeg vil absolut ikke anbefale maden på Marilyn Café, men tagterassen er nok et af de bedste steder at sidde og få en kold øl eller en drink efter maden. Caféen ligger lige ved siden af St. Joseph’s Cathedral, og det er sådan et smukt sted.
The Rooftop
Hvad kan jeg sige? Jeg kan godt lide udsigter, og jeg kan godt lide øl. Især kombineret. The Rooftop er, som navnet mere end antyder, en rooftop-bar, og det er afgjort et af de mere fancy steder i Hanoi. Priserne på øl og drinks svarer næsten til danske priser, men man betaler selvfølgelig for udsigten over Hanoi fra et af byens få højhuse. Det er et temmelig fint sted, så lad være med at dukke op i tanktop og bermudashorts.
Cộng Cà phê
Cộng Cà phê er navnet på en række små caféer i centrum af Hanoi. Den i nærheden af St. Joseph’s ser ikke særligt spændende ud, og den nord for Hoan Kiem lake er fyldt med turister, men går man nogle få 100 meter mod syd og væk fra centrum, finder man den fineste lille café, der er så vietnamesisk, som noget nærmest kan blive. Da vi var der, var vi de eneste turister, og det var simpelthen det hyggeligste lille sted. Sådan lidt “Under Masken” møder en ruinpub, møder Vietnam.
TRANSPORT
I modsætning til mange andre storbyer, er Hanoi faktisk rigtig god at gå rundt i. Engang imellem må man godt nok hoppe af fortovet og ud på vejen, fordi fortovet bruges til scooterparkering eller en lille café, og fordi det trods alt er Vietnam, bliver man nødt til at være meget opmærksom på, hvor man går, for ikke at falde over en metalpind, en flise eller en anden sær anordning midt i fortovet – men det kan lade sig gøre, og afstandene er ikke større, end at det ofte vil være den bedste måde at komme rundt på.
Og lad mig så sige det som det er: Vi er holdt op med at stole på asiatiske taxachauffører. Det er alt for nemt at blive snydt, når man ikke har noget sprog til fælles, så både i Hanoi og i Saigon brugte vi hovedsageligt Uber, og det fungerede utroligt godt.
En Uber til eller fra lufthavnen koster omtrent 265.000 Dong (ca. 75 kr.), og små distancer inde i byen koster for det meste mellem 6 og 10 kroner.
En taxa til eller fra lufthavnen koster i omegnen af 320.000 – 350.000 Dong (90-100 kr.), hvilket ikke er galt, men sørg for at sikre dig, at de bruger taxameter. Det kan være svært at finde en lufthavnstaxa, der er villig til at bruge taxameter, men Vinasun og MaiLinh har vi generelt haft okay erfaring med.
Der findes også en bus til og fra lufthavnen, men den har vi desværre ingen erfaring med at tage.
Der findes også mange cykeltaxaer i Hanoi, men de koster en mindre formue (i forhold til Uber og normale taxaer), så det er noget, man kun skal vælge, hvis man gerne vil have den oplevelse med. Sørg desuden for at aftale en pris på forhånd – og her er det helt okay at prutte om prisen.
HOTELLER
I løbet af vores tid i Hanoi boede vi på 3 forskellige hoteller. Et af dem lå en smule uden for centrum, og to af dem lå i vores yndlingsdel af byen, nemlig området omkring St. Joseph’s Cathedral, der er centralt og få minutters gang fra Hoan Kiem-søen, men ikke lige så crowdet som det (endnu) mere turistede Old Quarter.
Aquarious Hotel ligger fantastisk i midten af Hanoi på en stille gade, hvilket absolut ikke er nemt at finde i Vietnam. Vores værelse havde vindue ud til en lille luftskakt, så det var temmelig mørkt, men det var rent og rummeligt, og internettet var godt. Værelsets placering betød dog, at det var et af de mere stille værelser, vi har haft. Min mor og hendes mand bookede samme værelsestype, men fik et meget bedre værelse, der vendte ud til gaden. Vores værelse kostede vist omkring 160 kr. per nat – inklusiv morgenmad.
Vi boede på dette hotel i vores første uge i byen, og det var en rigtig god oplevelse. Hotellet ligger ca. 10-15 minutters gang fra The Old Quarter, midt mellem centrum og Temple of Literature, og området er derfor mere lokalt. Vejen det ligger på omdannes om dagen til et marked, hvilket er virkelig charmerende. Værelset var rigtig godt og meget rent, men internettet drillede lidt de første par dage, fordi vi boede langt væk fra routeren. Vi gav omtrent 130 kr. per nat for et standard dobbeltværelse, og vi sparede en del ved at booke gennem Booking.com.
Vi boede på dette hotel i 8-9 dage, og ligesom med Aquarious Hotel er beliggenheden supergod! De to hoteller ligger kun en gade fra hinanden. Hanoi Holiday Silver Hotel ligger i en lille gyde, hvor der også ligger en masse hostels. Det er et hyggeligt sted med et par streetfood-steder, nogle små barer og meget få skridt til St. Joseph’s Cathedral. Værelset var fint, men igen meget mørkt. Badeværelset var stort og havde badekar, og internettet virkede upåklageligt. Jeg kan desværre ikke finde et sted, hvor man kan booke hotellet online længere, men jeg ved, de var ved at skifte ejere, så det er måske derfor.
Generelt vil jeg anbefale dig at kigge efter et hotel eller hostel i nærheden af St. Joseph’s Cathedral. Det er et område, der er meget centralt, så der kun er få minutters gang til søen og den mere turistede del af det gamle kvarter, men beliggenheden betyder også, at du kan gå få minutter væk i den modsatte retning og få en anden, mere lokal oplevelse af Hanoi.
Det var alt for det andet afsnit af min guide til Hanoi! Jeg håber, I kunne bruge det, og at I har skrevet Hanoi på listen over fremtidige destinationer, for Vietnams hovedstad er ganske enkelt helt ulig noget andet, vi nogensinde har oplevet!
PRAKTISK REJSEINFO
Airbnb er ikke ret stort i Hanoi, så vi bookede i stedet hotelværelser gennem Booking.com. Mine erfaringer siger mig nemlig, at det er den billigste af hotelsiderne, og så er den nem at navigere rundt på. Der er mange billige hotelværelser, og du kan faktisk få et tilforladeligt dobbeltværelse fra så lidt som 80 kroner per nat. Skyscanner er min favoritside, når det kommer til at finde de billigste flybilletter, og er du allerede i Asien, er Vietjet, LionAir eller AirAsia nogle af de største lavprisselskaber (med gode sikkerhedsratings!).
Valutaen i Vietnam hedder Dong, og det er en valuta med maaaange nuller, så vær opmærksom, når du betaler, så du ikke snyder dig selv og betaler 10 gange prisen. 1000 Dong svarer til omtrent 28 øre, 10.000 Dong svarer til lidt under 3 kroner og 100.000 svarer til 28 kroner. En tommelfingerregel er at fjerne 3 nuller og dividere med 3. Den er ikke helt præcis, men det er til den gode side, så det gør ikke så meget.
Det er ikke muligt at veksle til Dong, før man ankommer til Vietnam, så hav evt. nogle dollars/euros med i tasken, så du kan veksle i lufthavnen. Der er selvfølgelig også hæveautomater, men mange af dem virker kun til vietnamesiske kort, og det kan være lidt svært at gennemskue. Vi var ved at gå lidt i panik da den 5. automat afviste vores kort, men så duede den 6. heldigvis, og så brugte vi den bank resten af turen.
Hvis man som dansker opholder sig i Vietnam i mindre end 15 dage, behøver man intet visum, men hvis man planlægger at blive længere, er der ingen vej udenom. Det er heldigvis nemt nok at få et visum til Vietnam. Jeg har faktisk skrevet et helt indlæg om visum-processen.
Det var alt for det andet indlæg i min Hanoi Rejseguide. Se det første indlæg her, og husk at følge bloggen på Bloglovin, så du ikke går glip af det sidste afsnit, der handler om vores rejsebudget og prisniveauet i Hanoi.
THIS POST CONTAINS AFFILIATE LINKS
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)