HANOI REJSEGUIDE
Hanoi var en by, vi hurtigt forelskede os i, og jeg har glædet mig til at dele min Hanoi rejseguide med jer. Vietnam er overvældende, larmende og kaotisk, og Hanoi er absolut ingen undtagelse. Men Hanoi er en by, der også er meget mere end det. Hanoi er mere charmerende end Saigon og føles faktisk på en måde endnu mere vietnamesisk. I Hanoi er kommunismen mere inkarneret, end den er i Saigon, hvor også den amerikanske indflydelse kan mærkes, og stemningen i de to byer er derfor vidt forskellig.
I Hanoi er der meget få højhuse, og de gamle franske huse har fået lov at forfalde til et plan, hvor de er smukke, men hvor det er svært at forestille sig, at de stadig kan stå om tyve år. Saigon er mere poleret, mere velholdt og en hel del mere vestlig end hovedstaden i nord, der føles mere lun og mere hjemlig, men som samtidig også føles en god del mere fremmed.
De små gader, cyklerne, rishattene, kaffebarerne og de bittesmå plastikstole på fortovene – Hanoi er noget helt særligt!
Vi opholdt os i Hanoi af tre omgange og i alt omtrent 3 uger, så vi havde god tid til at lære byen at kende og mulighed for at tage det stille og roligt. Alligevel fik vi ikke set det, mange betragter som den ultimative “seværdighed”, nemlig Ho Chi Minh-Mausoleet. Vi gad ganske enkelt ikke stå i en timelang morgenkø for at have 30 sekunder i selskab med en balsameret mand. Måske gør vi det en anden gang, men vi føler ikke umiddelbart, vi er gået glip af noget. Det kommer dog på listen over ting at se i Hanoi, og den kan vi ligeså godt komme i gang med nu.
Èn rejseguide i flere afsnit
Jeg kommer til at tippe om oplevelser og seværdigheder, mad (og en lille vegansk hemmelighed), caféer og barer, de bedste områder at bo i, hoteller og transport, men min Hanoi rejseguide endte med at blive virkelig lang, så jeg har måttet dele den i tre afsnit.
I dag skal det handle om oplevelser og seværdigheder – og om shopping. For det er altså også en oplevelse i min bog! Næste del kommer omkring mad, caféer, barer, hoteller og transport, og den sidste del af min Hanoi rejseguide kommer til at handle om prisniveauet i Hanoi og vores budget fra vores tid i byen. Hanoi er en virkelig skøn by, og den forjener en udførlig guide, så det er, hvad I får!
Men jeg kan ligeså godt sige det med det samme: Jeg kommer ikke til at skrive vanddukketeater på listen, selvom man tilsyneladende ikke kan skrive en guide til Hanoi uden at nævne det. Jeg kan nemlig dårligt forestille mig noget, jeg mindre vil bruge min tid på.
Indeholder reklame i form af affiliatelinks.
OPLEVELSER OG SEVÆRDIGHEDER
Ho Chi Minh-mausoleet
Nordvietnams tidligere leder, Ho Chi Minh, stiftede det vietnamesiske kommunistparti og var Nordvietnams leder fra 1945, hvor han proklamerede Nordvietnams afhængighed, og til sin død i 1969. Ho Chi Minh er en ikonisk leder og af folket kendt som “Uncle Ho”. De elsker ham, og det er også derfor, han – stik mod sit eget ønske, vel at mærke – er blevet balsameret og nu dagligt besøges af hundreder af turister og vietnamesere.
Det er, så vidt jeg ved, gratis at besøge Ho Chi Minh-mausoleet, men man skal regne med at stå i en længere kø. Ho Chi Minh-mausoleet er en seværdighed, men det er en af de mere alvorlige af slagsen, for vietnameserne nærmest forguder deres Uncle Ho, og det er absolut ikke tilladt at smile eller grine, ligesom det heller ikke er tilladt at tage billeder.
Mausoleet er åbent tirsdag-torsdag og fredag-lørdag fra 07.30 til 11. Kom så tidligt som muligt, så du er sikker på at komme med i køen. Hvis du kommer en time før lukketid, kan du godt blive afvist.
Vietnam Military History Museum
Da vi var i Saigon, besøgte vi det militærhistoriske museum af flere omgange, fordi det var en så overvældende oplevelse. Det er det ikke i Hanoi, for selve museet er virkelig gammeldags, og størstedelen er ikke engang oversat til engelsk, så det er bare en masse dimser bag glas. Havde vi ikke allerede besøgt det andet museum og set en masse dokumentarer om Vietnamkrigen, havde vi ikke anet, hvad der foregik.
Det spændende ved Hanois militærhistoriske museum er deres udendørs udstilling af krigsmaskiner – fly, helikoptere, tanks og hele pivtøjet.
Museet er åbent, tirsdag-torsdag og lør-søn fra 8-11.30 og 13-16.30.
Vi var forbi en mandag, hvor vi endte med at gå igen, fordi vi kun kunne få billetter til den udendørs udstilling (der så til gengæld var billigere end de normale billetter), og havde vi vidst, hvor ringe selve museet var, havde vi nøjedes med den.
Than Long Citadel
Citadellet kan dateres helt tilbage til Ly-dynastiet (omkring 1010), og det er en af de mere interessante historiske seværdigheder i Hanoi. Hanois Citadel var hjemsted for den royale familie op til 1800-tallet, og stedet er på UNESCOs verdensarvsliste. Det ligger desuden lige bag ved Hanois militærhistoriske museum. Der er en lille udstilling, der kan ses på 5-10 minutter, og så kan man ellers gå rundt mellem de gamle bygninger.
Hovedparten af det royale palads blev ødelagt i 1900-tallet, men i det 20. århundrede fungerede de resterende bygninger som hovedkvarter for det nordvietnamesiske militær, og det er interessant at se mødelokalerne og bunkeren. Citadellet er en smuk seværdighed og en god mulighed for at få lidt ro i midten af Hanoi.
Åbent tirsdag-søndag fra 8.30-11.30 og 14-16.
Indgang: 30.000 Dong (9 kroner)
Temple of Literature
Temple of Literature er en af de mest kendte seværdigheder i Hanoi, så det er selvfølgelig med i enhver Hanoi rejseguide. Templet blev bygget tilbage i 1070 og blev kort derefter Vietnams første universitet. Det er et smukt gammel tempel og en dejlig lille oase i byen, men det er nok den af seværdighederne, jeg først ville stryge af listen, hvis jeg havde begrænset tid. I kan forresten se nærmere på både Temple of Literature og en række andre Hanoi-seværdigheder i denne video.
Temple of Literature er åbent 07.30-17.30 om sommeren og 8-17 om vinteren.
Indgang: 30.000 Dong (9 kroner)
Hỏa Lò Prison
Hỏa Lò Prison, ironisk omtalt som “Hanoi Hilton”, var et fransk kolonifængsel, men blev under Vietnamkrigen et fængsel for de amerikanske soldater. Det er kun en lille del af fængslet, der stadig står, fordi det blev revet ned, så man kunne bygge det høje (og meget lidt kønne) Hanoi Tower, der nu er lige klods op ad fængselsbygningerne. Jeg har filmet en del fra fængslet, som I kan se i ovenstående video.
Fængslet var absolut ikke et behageligt sted at opholde sig, og udstillingerne viser, hvordan fangerne sad fængslet på rad og række med enten den ene eller begge fødder lænket. Vi oplevede museet uden guide, men sneg os engang imellem til at lytte lidt med hos nogle andre, og man kan med fordel gøre oplevelsen lidt mere levende ved at tilkøbe en guide.
Hỏa Lò Prison er åbent alle dage fra 8-17.
Indgang: 30.000 Dong (9 kroner).
Hoan Kiem Lake
Den store sø i midten af Hanoi er et af de skønneste steder i byen. Rundt om søen er der en sti, og en gåtur omkring søen tager nok omtrent 25 minutter. Søen er smuk, men det er stemningen omkring søen, der er den egentlige oplevelse. I hverdagen er der roligt – gamle mennesker i kørestole, aerobichoppende damer, traskende turister, og hen på eftermiddagen er det de universitetsstuderende foretrukne sted at praje engelsktalende turister, så de kan øve deres engelske. Vi fik mange (lange) snakke med unge vietnamesere, og de er simpelthen så søde og imødekommende. Deres engelske er absolut ikke ret godt, men det er de jo heldigvis i gang med at øve. Stil dem gerne et par spørgsmål, så de kommer væk fra deres faste manuskript – det kan blive temmelig morsomt.
Hoan Kiem Lake – Weekendversionen!
Området omkring Hoan Kiem Lake er allermest fantastisk i weekenderne, hvor alle vejene rundt om søen lukkes af for trafik, så man kan gå rundt over det hele. Sidst i denne video kan I virkelig se, hvor livligt området bliver i weekenderne, og det er afgjort et must-see i Hanoi!
St. Joseph’s Cathedral
Midt i de små gader i Hanoi ligger en lille mini-version af Notre Dame, nemlig St. Joseph’s Cathedral. Hver søndag aften er der messe, der breder sig langt uden for kirkens mure, men i hverdagene er kirken for det meste lukket. Kirken er fin indvendigt, men det er mere det ydre, der er seværdigt.
The Old Quarter
The Old Quarter, også kendt som Hoan Kiem District, er et kvarter lige nord for Hoan Kiem Lake. Dette kvarter er det mest turistede kvarter i Hanoi, men det er der en grund til. De smalle gader med de små huse og de mange små butikker er utroligt charmerende, og der er noget at se, hvor end man kigger hen. I gamle dage var byen indrettet sådan, at hver gade specialiserede sig i én ting (krydderier, te, maling, sko etc.), og i nogle gader gør dette sig stadig gældende. Det kan være lettere stressende (især om aftenen) at gebærde sig rundt i det gamle kvarter, fordi der er så mange mennesker, alt for mange scootere og alt for lidt fortovsplads, så man ofte må gå ude på vejen, men det er et kvarter, man helt sikkert skal forbi, når man besøger Hanoi.
SHOPPING
Vietnamesisk Highstreet
Hanoi er en overraskende god by at opholde sig i, når det kommer til shopping. Sådan føltes det i hvert fald efter mange måneder på Bali og i Chiang Mai. Man kan selvfølgelig bevæge sig lidt uden for centrum til de store shoppingcentre og finde de sædvanlige highstreet-butikker, men det er ikke derfor, jeg var glad for Hanois shoppingmuligheder.
I modsætning til de andre steder, vi rejste, havde Hanoi en masse små butikker med highstreet-mode, men til vietnamesiske priser.
De store “Made in Vietnam”-butikker byder på mærker som Mango, Zara og Forever21 i én stor pærevælling. Måske er den andensortering, måske er det kollektionsprøver, måske er det bare mærkerne i nakken, der har med det oprindelige mærke at gøre – jeg kunne ærligt talt ikke gennemskue det, men meget af tøjet var superfint og meget meget billigt.
Kopivarer
Hvis du er glad for sko, er området i gaderne nord(øst) for Hoan Kiem Lake fyldt med små skobutikker, der sælger noget nær perfekte kopier til meget lave priser. Converse, Nike, Vans, Adidas, New Balance – you name it, de er der. Her SKAL du simpelthen prutte om prisen, for ellers bliver du snydt. En tommelfingerregel er, at et par sneaks skal koste mellem 200.000 og 300.000 Dong (66-100 kr.), men der er selvfølgelig undtagelser. Sælgerne forventer desuden at få en lille smule drikkepenge, når de har solgt dig et par sko. Måske er det en scam, men det bliver så tilpas akavet, at man gerne betaler et par kroner for at slippe ud af situationen.
Hanoi Night Market
I weekenderne er det hyggeligt at smutte forbi Hanoi Night Market, der har åbent fredag til søndag fra 18-22. Der er solbriller, denimshorts, paraplyhatte, kosmetik, mad – alt! Markedet begynder umiddelbart nord for Hoan Kiem Lake og fortsætter langt op ad en gade i det gamle kvarter. Sæt gerne i hvert fald en time eller to af, hvis du vil nå forbi det hele.
Souvenirs kan du også købe overalt i The Old Quarter, hvis du ikke har mulighed for at komme forbi markedet.
Vores første uge i Hanoi boede vi et lille stykke uden for centrum – ca. 10-15 minutters gang, vil jeg tro. Den gade vi boede i blev hver dag omdannet til et marked, hvor lokale kvinder solgte frugt og grønt, nødder, kød og dimser. Det er et meget lokalt marked, men som turist får du ikke de lokale priser, så husk at prutte godt og grundigt om prisen, før du køber. En af boderne solgte helstegt hund, og det var ærligt talt en af de mest ubehagelige oplevelser, jeg længe har haft, da jeg så den stakkels stegte hund med et spyd igennem sig. Men det er Vietnam, og tager du forbi det lokale madmarked, er det noget, du måske kommer til at støde på.
Dong Xuan Market
Vi nåede faktisk aldrig forbi Dong Xuan Market, der er Hanois ældste marked, for på dette tidspunkt havde vi fået nok af dimser og dutter og lugten af tørret fisk. Vietnameserne ELSKER tørret seafood! Dong Xuan Market er dog eftersigende værd at opleve. Markedet ligger i den nordlige ende af The Old Quarter.
PRAKTISK REJSEINFO
Airbnb er ikke ret stort i Hanoi, så vi bookede i stedet hotelværelser gennem Booking.com. Mine erfaringer siger mig nemlig, at det er den billigste af hotelsiderne, og så er den nem at navigere rundt på. Der er mange billige hotelværelser, og du kan faktisk få et tilforladeligt dobbeltværelse fra så lidt som 80 kroner per nat. Skyscanner er min favoritside, når det kommer til at finde de billigste flybilletter, og er du allerede i Asien, er Vietjet, LionAir eller AirAsia nogle af de største lavprisselskaber (med gode sikkerhedsratings!).
Valutaen i Vietnam hedder Dong, og det er en valuta med maaaange nuller, så vær opmærksom, når du betaler, så du ikke snyder dig selv og betaler 10 gange prisen. 1000 Dong svarer til omtrent 28 øre, 10.000 Dong svarer til lidt under 3 kroner og 100.000 svarer til 28 kroner. En tommelfingerregel er at fjerne 3 nuller og dividere med 3. Den er ikke helt præcis, men det er til den gode side, så det gør ikke så meget.
Det er ikke muligt at veksle til Dong, før man ankommer til Vietnam, så hav evt. nogle dollars/euros med i tasken, så du kan veksle i lufthavnen. Der er selvfølgelig også hæveautomater, men mange af dem virker kun til vietnamesiske kort, og det kan være lidt svært at gennemskue. Vi var ved at gå lidt i panik da den 5. automat afviste vores kort, men så duede den 6. heldigvis, og så brugte vi den bank resten af turen.
Hvis man som dansker opholder sig i Vietnam i mindre end 15 dage, behøver man intet visum, men hvis man planlægger at blive længere, er der ingen vej udenom. Det er heldigvis nemt nok at få et visum til Vietnam. Jeg har faktisk skrevet et helt indlæg om visum-processen.
Det var alt for det første indlæg i min Hanoi Rejseguide. Husk at følge bloggen på Bloglovin, så du ikke går glip af de næste afsnit.
THIS POST CONTAINS AFFILIATE LINKS
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
3 comments
[…] GUIDES […]
Tak for god beskrivelse, hvor er det billede i Hanoi med jernbanen taget?
Hej Helle
Dejligt du kan bruge den :) Jeg mener, billedet er taget omtrent 100 meter oppe ad vejen fra The Kafe i retning mod det militærhistoriske museum :)