Nu er der kun fire dage til, vi igen drager mod Budapest. Jeg kan dårligt beskrive, hvor meget jeg glæder mig til endnu en måned i min absolutte yndlingsby, men en nogenlunde præcis bekskrivelse vil involvere jubel, julelys og et en virkelig grim, men entusiastisk, dans.
Denne del af min Budapest Guide handler om shopping. Budapest er ikke kendt for at være en shopping-by, men der er stadig rigtig gode muligheder for at få noget fint med hjem i kufferten. High-streeten lever i bedste velgående med H&M, Bershka, Mango, Zara, Pull & Bear, New Yorker, Stradivarius mm., men der er også gode muligheder for lidt mere eksklusiv shopping.
Den ungarske valuta hedder forint og minder mest af alt om store matadorpenge. 1000 forint svarer til omtrent 25 kroner, så man går ofte fra butikkerne med nogle imponerende regninger! Priserne i H&M minder meget om de danske, men andre butikker kan godt være lidt billigere (sats ikke på besparelser over 10-15%), og så er der desuden et lidt bredere udvalg af billig highstreet, end vi ser i Danmark.
Åbningstiderne i butikkerne er typisk 10-18 (eller 20) mandag-fredag og lørdag fra 10-13. Der har det sidste års tid været et såkaldt “Sunday shopping ban”, hvor alle butikker over 200 kvadratmeter påbydes at holde lukket om søndagen. Dette er dog netop blevet ophævet, så det kan være, der kommer lidt bedre muligheder for søndagsshopping fremover.
PS. Tax Free shopping er en god mulighed, hvis man er på udkig efter “investment pieces”. Det er ikke noget, jeg personligt har nogen erfaring med at bruge, men kig efter butikker med en “Tax Free”-mærkat, så kan du (via en noget bureaukratisk proces) få refunderet skatten på 27% på køb over 50.000 forint (ca. 1250 kroner).
LÆS OGSÅ: BUDAPEST GUIDE #1: Vores lejlighed gennem Airbnb
LÆS OGSÅ: BUDAPEST GUIDE #2: Restauranter og Street Food
LÆS OGSÅ: BUDAPEST GUIDE #3: Oplevelser og Seværdigheder
Secondhand Shopping
Retrock
1061 Budapest, Anker köz 2-4. Åben man-tor 11-21, fre-lør 11-22.
Spændende secondhand-butik med et godt udvalg og rimelige priser. Der er alt fra denimjakker til pailetter og nyt streetwear.
Szputnyik
1074 Budapest, Dohány utca 20. Åben man-lør 10-20.
Et mix af vintage og contemporary. Re-design, streetwear og sjove, finurlige items.
Ludovika VNTG
1075 Budapest, Rumbach Sebestyén Street 15. Åben man-fre 12-20, lør 12-18.
En supergennemført og vaskeægte vintageperle til samlere og andre, der leder efter de skønne, autentiske styles fra dengang far var barn.
Highstreet Shopping
Vaci Street
Váci Utca.
Vaci Street er gågaden i det absolutte centrum af Budapest. Besøg alle highstreet-butikkerne, sid på den store plads og nyd en øl eller shop alle de souvenirs, dit hjerte måtte begære. Den nordlige halvdel af Váci Utca byder på tøjbutikker i massevis, mens den sydlige halvdel mestendels byder på souvenirs og bistroer.
Westend City Center
1087 Budapest, Kerepesi út 9. Åben man-lør 10-20.
Westend er det mest populære center i det centrale Budapest. Med tre etager og mere end 400 butikker, kan man hurtigt få mange timer til at gå. Underetagen byder på de små, mere lokale (ofte skrammel-)butikker, mens de to øverste etager byder på alt fra Marks and Spencers til Footlocker, Lush, Mango og TGI Fridays. På taget er der en trampolinpark, der vil sende de fleste børn til himmels.
Arena Plaza
1087 Budapest, Kerepesi út 9. Åben man-tor 10-21, fre-lør 10-22.
Et af byens største og nyeste centre ligger en lille smule uden for centrum. Arena Plaza byder på et stort udvalg af butikker og spisesteder, men det kræver en lille gåtur fra den nærmeste metrostation. Personligt synes jeg bedre om Westend, men det er jo smag og behag.
Af andre shoppingcentre kan nævnes:
Europeum – Budapest, József krt. 5, 1085 (i Pest)
Allee – Október 23 utca 8-10, Budapest 1117 (i Buda)
Mom Park – Alkotás utca 53, Budapest 1123 (i Buda)
Árkád – Örs Vezér tere, Budapest 1106 (i Pest, lidt længere ude end Arena)
Mammut – Lövőház utca 2-6, Budapest 1024 (i Buda)
Corvin Plaza – Futó utca 37-45, Budapest 1083 (i Pest)
High-end Shopping
Andrássy Avenue
1062 Budapest, Andrássy út
Andrássy Avenue beskrives flere steder som “den ungarske Champs-Élysées” og er helt sikkert et besøg værd. Andrássy strækker sig fra Erzsébet Square i centrum til Heroes’ Square og den smukke bypark. Strækningen mellem Erzsebet Square og Oktogon byder på et væld af ekslusive butikker såsom Louis Vuitton, Roberto Cavalli, Gucci og Burberry.
Markeder
Great Market Hall
1093 Budapest, Vámház körút 1-3. Åben man 06-17, tir-fre 06-18, lør 06-15.
Den store markedshal ligger i centrum af Budapest, i den sydlige ende af Vaci street. I underetagen finder man alt hvad hjertet begærer inden for pølse og paprika (seriøst, ungarerne elsker det!), kød, fisk og frisk frugt og grønt. Overetagen bugner af souvenirbutikker og små ungarske spisesteder, hvor man (nok lidt til overpris) kan smage de typiske ungarske retter.
Szimpla Market
Szimpla Kert. 1075 Budapest, Kazinczy utca 14. Åbent søndag 09-14.
I underetagen af byens mest berømte ruinpub er der hver søndag et marked, hvor man kan købe brød, ost, grønt og andre hjemmelavede specialiteter. Markedet er et besøg værd på grund af den skønne atmosfære. Og så kan man jo passende snuppe sig en søndagsøl bagefter.
Praktisk rejseinfo
Airbnb er kæmpestort i Budapest, og der et stort udvalg af virkelig fede lejligheder til få hundrede kroner per nat. Hvis det er første gang, du rejser med Airbnb, kan du skrive dig op via dette link og få 250 kroner til din første rejse, så det bliver endnu billigere. Når vi ikke lejer en lejlighed gennem Airbnb, foretrækker jeg at booke hotel gennem Booking.com, fordi mine erfaringer siger mig, at det er den billigste af hotelsiderne, og så er den nem at navigere rundt på. Skyscanner er min favoritside, når det kommer til at finde de billigste flybilletter, men det er også muligt at køre til Budapest eller tage toget – eventuelt som del af et Interrail.
Valutaen i Ungarn hedder Forint, og 1000 Forint svarer til omtrent 25 kroner. Du behøver ikke hæve hjemmefra, der der er en masse hæveautomater i Ungarn (og flere i lufthavnen), men sørg altid for at hæve fra automater, der er tilknyttet en af bankerne. Der er flere turisthæveautomater (grå og gule uden banknavn) omkring i byen, og hæver du fra dem, kommer du ofte til at betale 100-150 kroner i hævegebyr.
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I
BUDAPEST GUIDE 1 | VORES LEJLIGHED GENNEM AIRBNB
BUDAPEST GUIDE 2 | RESTAURANTER OG STREET FOOD
BUDAPEST GUIDE 3 | OPLEVELSER OG SEVÆRDIGHEDER
BUDAPEST GUIDE 5 | PRISNIVEAU – MAD, DRIKKE OG SHOPPING
BUDAPEST GUIDE 6 | PRISNIVEAU – HOTEL, TRANSPORT OG OPLEVELSER
BUDAPEST GUIDE 7 | ESCAPE ROOMS
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
4 comments
Budapest er strøget op på førstepladsen over byer, jeg skal besøge:)
Ha’ en god weekend:)
Det kan jeg godt forstå!!!!
God weekend, Signe :)
[…] BUDAPEST […]
[…] BUDAPEST […]