Der er ingen tvivl. Bali er et skønt sted at være! Virkelig. Her er varmt, solrigt og lækkert, og der er ingen grund til ikke bare at pakke kufferten og komme af sted. Vi er dog løbet ind i nogle småforhindringer, som jeg tænkte, jeg ville dele med jer, så I er forberedte, før I tager af sted.
HÆVEAUTOMATER PÅ BALI
Kontanter er et absolut must-have på Bali! Det er de færreste steder, der tager imod kort, og mange balinesere har ikke engang en bankkonto. Ergo: Du bliver nødt til at hæve penge hernede. Det er der som sådan ikke noget nyt i, men udfordringen er, at mange balinesiske hæveautomater ikke udbetaler mere end 250 kroner per transaktion, hvilket er et helt tåbeligt beløb, når man tænker på, der ofte kommer hævegebyr oveni. For de fleste af os handler det derfor om at hæve så få gange som muligt, så vi har været på jagt efter hæveautomater, der tillader et højere beløb.
En god tommelfingerregel er, at står der “50.000 rp” på automaten, udbetaler den kun 50 K-sedler (svarende til ca. 25 kr.), og så er maks.beløbet for det meste meget lavt. Står der derimod ingenting eller “100.000 rp”, er der en god sandsynlighed for, at grænsen er noget højere. Den bedste ATM, vi indtil videre har fundet, er Mandiri, der tillader kontanthævninger på op til 2,5 millioner rupiah, svarende til cirka 1250 danske kroner. Sidst jeg hævede 2,5 millioner rupiah, røg der 1290 kroner fra min konto (Danske Bank), så det har kostet mig omtrent 30 kroner at hæve, hvilket er mindre, end jeg havde læst mig til på nettet, hvor folk fortæller skrækhistorier om enorme hævegebyrer.
LEJE AF SCOOTER PÅ BALI
Trafikken på Bali er vild. Det kan tage 25 minutter at køre 4 kilometer, og det må man bare finde sig i. Heldigvis er afstandene ikke så store, så man kan sagtens komme rundt alligevel, men det kræver et transportmiddel af en art, for det er ikke fedt at være fodgænger i den balinesiske trafik. Det kan gøres, især lidt uden for byen, men der er ofte ikke fortov, så man bliver nødt til at gå i siden af vejen, hvilket ikke altid føles lige sikkert.
Derfor vælger de fleste at leje en scooter, og det er heldigvis også supernemt. Én dags leje koster normalt mellem 50 og 60.000 rp (svarende til ca. 25-30 kroner), og en liter benzin koster ca. 10.000 rp (ca. 5 kroner). En typisk scooter kører omtrent 40 km på literen, så det er ikke dyrt at komme rundt på sådan en. Hvis man lejer en scooter i en længere periode, skal man gerne have prisen ned på omtrent 600.000 rp for en måned. Det svarer til omtrent 300 kroner, så det er en lav dagspris. Husk at få lavet et internationalt kørekort, hvis du vil køre på scooter på Bali.
INTERNET PÅ BALI
Det balinesiske internet er ikke kendt for at være ret godt, og det er der en grund til. Det er ikke ret hurtigt til at begynde med, og om eftermiddagen og aftenen, når de lokale bruger det mest, bliver det endnu langsommere. Der er gratis wifi på mange caféer og næsten alle hoteller og homestays, men hastigheden lader ofte noget tilbage at ønske.
Heldigvis koster et sim-kort med 12 gb data kun 45.000 rp (svarende til 23 kroner), og det virker for det meste upåklageligt. Der er dog kortere perioder, hvor det også er håbløst, så sørg for at leje dig ind på en internet-café eller et coworking space, hvis du har et vigtigt møde over Skype eller lignende. Til hjemmebrug er internettet tilforladeligt.
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
8 comments
I er fantastisk heldige! Og rigtig gode til at forske i, hvordan man får tingene til at lykkes. Det er meget trygt at vide, når man sidder herhjemme :-)
Knus mor
Ja, det er vi! Det kan vi godt mærke :)
Knus, datter!
Nå ja.. Det var 30 kroner! Men som sagt: meget bedre end over 100 ;) Jeg tænker, at de to sidste punkter bliver gennemgående for jeres tur! Tænk hvor gode og tålmodige I ender med at blive! Er billedet fra jeres nye sted? Glæder mig til billeder!
Ja, VÆSENTLIGT!
Det er jeg også bange for. Jeg tror aldrig, jeg bliver tålmodig nok til dårligt internet, men så er der til gengæld endnu en grund til at komme hjem på besøg.
1. Dig
2. Internet
3. Jordbærtærte
Gode fif hvis man en dag selv er så heldig at komme et smut til Bali :)
Tak, Janni! :)
Ja, de er nok mest brugbare, hvis man går med planer om selv lægge vejen forbi Bali :D
Hej.
Nu er dit indlæg et par år gammelt, men måske du alligevel godt kan svare. Jeg skal til Bali i September og læser meget omkring det her med at have kontanter og de udfordringer der kan være med hæveautomaterne. Umiddelbart er min idé at veksle x antal kroner (svarende til hvad jeg forventer at bruge på 14 dage) hjemmefra. Men det er bare ikke hvad jeg læser, at andre gør – så undrer mig lidt.
Flere steder læser jeg om at man skal tage USD med og veksle (med risiko for at man bliver snydt eller får en dårlig veksle pris) og ellers finde de “gode” ATM’s. Intet sted har jeg læst om, at veksle til IDR hjemmefra – og det undrer mig. Men måske der er en grund…ved du det?
På forhånd tak for svar :)
Hej Helle.
Jeg er ikke sikker på, man overhovedet kan veksle til indonesiske rupiah uden for indonesien. Der er nogle valutaer – som f.eks. den vietnamesiske dong, hvor man ikke kan veksle uden for landet. Vi havde ingen problemer med ATMs på Bali, men vi sørgede for at finde én og så bruge den samme hver gang, så risikoen var mindre, end hvis vi brugte en masse forskellige. Jeg mener, vi maksimalt kunne hæve 1500 per gang (men jeg er ikke helt sikker), fordi det var automatens maksbeløb, så hvis man skal betale 30 kroner til sin bank per hævegang (hvilket vi skal), er det selvfølgelig lidt træls ikke at kunne hæve mere på en gang. Vi havde dollars med, som vi havde tænkt os at veksle, men kurserne var simpelthen for dårlige – særligt fordi vi kun havde mindre sedler. Kurserne på 10 og 20 dollarsedler er væsentligt lavere end dem, man kan få for de større sedler. Vi skal også til Bali i september, og jeg kan fortælle dig, hvad vi gør.
Vi veksler nok hundrede dollars (én seddel) hjemmefra for en sikkerheds skyld, og ellers hæver vi fra ATMs. På den måde ved vi, vi får den rigtige kurs, og det er absolut de 30 kroner værd :) Prøv jer frem med ATMs, og vælg kun dem, der giver mindst 3 millioner (omtrent 1500 kroner), da det ellers er en dårlig forretning. Jeg kan desværre ikke huske, hvilken banks automater, vi brugte, men der er nogle stykker, der er fine :)
PS. Sørg for at have et hævekort, hvor I bare sætter “feriepengene” over på, så det ikke kan gå helt galt, hvis nogen får fingre i oplysningerne. Vi har normalt kun et par tusinde kroner på de kort, vi bruger, og så flytter vi bare over løbende.