Når man står overfor en stor rejse, er der en del praktik, der skal være i orden! Vi er godt i gang med at krydse af på vores liste, men vi er slet ikke i mål endnu. Èn ting, vi er ved at have styr på, er vores vaccinationer. Det er måske ikke det mest sexede emne nogensinde, men jeg ville gerne have haft nogen, der forklarede mig, hvad der var op og ned, da jeg begyndte at undersøge det, så det er, hvad jeg vil forsøge at gøre i dag.
For det første er det en supergod idé at komme i gang i god tid. Gerne minimum en måned før afrejse. Nogle vaccinationer skal man nemlig have flere gange med x antal dages mellemrum, så det skal der selvfølgelig være tid til.
Jeg havde på forhånd læst mig frem til, hvilke vaccinationer der anbefales, når man skal rejse i Sydøstasien i en længere periode, så jeg havde et ret godt udgangspunkt for at undersøge priser og finde det bedste tilbud. Vi endte med at vælge Rejsemedicinsk klinik (i Banegårdsgade i Århus), hvor Mathias er blevet vaccineret før en tidligere rejse.
Vi blev anbefalet følgende vaccinationer:
Stivkrampe
Tyfus
Hepatitis A og B
Japansk Hjernehindebetændelse
Derudover drømmer vi lidt om at være frivillige på nogle internater, så vi valgte begge to at tilføje en vaccination mod rabies. Det er virkelig den mest skræmmende sygdom nogensinde, så vi havde nok valgt at få den, selv hvis vi ikke havde i sinde at have med dyr at gøre. Man ved jo aldrig, vel?
Vaccinationer er en bekostelig affære. Sådan er det, og det er der desværre ikke ret meget at gøre ved. Det hjælper dog på det, hvis man er medlem af Danmark, da de i så fald dækker 50% af udgifterne. Man kan melde sig ind i Gruppe 5 for 352 kroner i kvartalet, og så gælder tilskuddet ellers fra indmeldelsesdatoen. Danmark vil dog ikke vide af mig, fordi jeg har angst, så det hjælper ikke mig det store.
Jeg har tænkt mig at være meget åben om vores rejseøkonomi – både så jeg selv har et overblik, men mest fordi jeg tænker, flere af jer vil kunne bruge de forskellige tal til noget i jeres egen planlægning. Så her kommer alle tallene!
Stivkrampe: 190 kroner
Tyfus: 330 kroner
Hepatitis A + B: 580
Japansk hjernehindebetændelse: 950
Rabies: 690
Stivkrampe og tyfus skal man kun have én gang, japansk hjernehindebetændelse kræver to stik, og rabies og hepatitis kræver hver 3 stik. Det tredje stik for hepatitis skal man dog først have minimum seks måneder efter det andet, så det regner jeg ikke lige med nu.
I alt kommer det altså til at koste 5650 kroner per person. Med tilskud fra Danmark bliver det 2825, og så koster en konsultation på rejsemedicinsk klinik 160 kroner oveni per person. Derudover får man recepter på malariapiller og noget mod dårlig mave. Recepterne koster 50 kroner stykket, og så skal man selvfølgelig også købe medicinen. For os bliver det vist ca. 600 oveni (for medicin til os begge).
Vi har fået de første 5 stik hver, så nu mangler vi begge to rabies-stik og et stik mod japansk hjernehindebetændelse. Derudover mangler jeg et stik mod hepatitis, før vi tager af sted.
Alle andre vaccinationer end stivkrampe gives i overarmen. Stivkrampe gives i skulderen, der bliver noget stiv i det i et par dage, men ellers er det ikke slemt. Det er halvdeprimerende at se pengene flyve fra kontoen i en utrolig fart, men på den anden side lyder den japanske hjernehindebetændelse heller ikke særligt tillokkende, så de er nok godt givet ud!
Har I nogle erfaringer med gode/billige vaccinationer? Og har I desuden forslag til gode rejseforsikringer? Det er næste punkt på vores liste :)
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
5 comments
Er lige kommet hjem efter en rejse i Indonesien, og fik de samme vaccinationer som jer. Tog dog ikke malariaprofylakse. Kan dog virkelig anbefale en oral koleravaccine! Man får to doser, hvor den første skal drikkes senest en uge før afrejse, og udover kolera, dækker den også imod en vis række e.coli. Altså er man ret godt dækket mod de fleste maveinfektioner. Drak den også inden jeg var i Afrika, og både i Afrika og Indonesien har jeg været den eneste, der ingen maveproblemer har haft (og jeg er ellers typen der hurtigt trækker de fleste infektioner til mig). Maveinfektioner er måske ikke det mest farlige, men klart noget af det hyppigste og mest irriterende på rejser, så synes pengene er givet godt ud :-)
God tur!
Tusind tak, Rikke!
Ej den kigger jeg da lige på, den der koleravaccine! Det kunne være skønt at undgå maveproblemer :)
For nogle år siden var jeg på Bali, og der fik jeg også en del vaccinationer inden.
Jeg blev dog vaccineret hos min egen læge og sparede derfor de penge I har brugt på konsultationen og recepten på malariapiller (som jeg også fik) – er det bevidst, at I har fravalgt at bruge jeres egen læge?
Hej Janne
Jeg havde egentlig tænkt mig at bruge min egen læge, men han får sine vacciner fra et sted, hvor de koster noget mere end hos Rejsemedicinsk klinik, så selvom vi skulle betale for konsultation og recepter, blev det stadig billigere :) Eller, mindre dyrt.
Vi kunne dog måske med fordel have taget malariasnakken og recepterne med egen læge! Jeg ved ikke, om det havde været en bedre idé, men de 100 kroner ville vi gerne give for at spare et lægebesøg og få en lidt mere kompetent malariarådgivning, end jeg gætter på, min egen læge ville kunne give :)
[…] (se detaljeret budget her) – 11.300 kr. Malariapiller – 620 kr. Rejseforsikring (enkeltrejse, 8 måneder) – […]