Forleden var der en af jer, der spurgte ind til mine erfaringer med zoneterapi, og i stedet for at svare med verdens længste kommentar tænkte jeg, jeg ville lave et helt indlæg ud af det. Jeg synes, zoneterapi er et sindssygt spændende felt, og jeg vil meget gerne fortælle jer, hvad jeg ved om det og dele mine oplevelser med jer. Jeg er ingen ekspert på området, men jeg har da samlet en del både viden og erfaringer i løbet af de sidste par år, hvor zoneterapien har været en fast del af min rutine.
Hvad er zoneterapi?
Zoneterapi er en flere tusinde år gammel behandlingsform, der bygger på en opfattelse af mennesket som et holistisk hele. Uh, det lyder langhåret, men det er det slet ikke. I bund og grund handler det om, at man rundt i kroppen har nogle forskellige punkter (zoner), der korresponderer med de forskellige organer, muskler, led og kirtler, så man ved at stimulere en zone kan man påvirke det korresponderende område.
Man kan altså behandle forskellige sygdomme og ubalancer i kroppen ved at stimulere nogle punkter rundt omkring på kroppen. Den mest udbredte form for zoneterapi er fodzoneterapi, som også er den, jeg får, men der findes også reflekspunkter i blandt andet hænderne, man kan anvende, hvis man ikke er indehaver af et sæt fødder.
Min zoneterapeut har været i faget siden før uddannelsen kom til Danmark i 1972, så hun er en gammel rotte i faget og ved utroligt meget om både zoneterapi, homoøpati, ayurveda og meditation, så jeg spørger altid løs og labber til mig af hendes viden.
Hun arbejder ud fra en filosofi om, at sygdomme og allergier er ubalancer i ens system, og fordi ubalancer kan behandles, er der i hendes verden ingen sygdom, der er kronisk. Det er en meget opløftende tanke, og hun behandler personer med alt fra forkølelse til kræft eller støvmideallergi. Nogle ubalancer kan zoneterapien rette op på, og der hvor zoneterapien ikke kan stå alene, kommer ayurvedaen som oftest ind i billedet. Det hele er en del af en større sammenhæng.
Zoneterapien fungerer gennem nogle små tryk på fodens reflekspunkter, der stimulerer blodtilførslen til de korresponderende områder i kroppen, så både ilt, affaldsstoffer og næringsstoffer kan transporteres frit. Når organerne kan arbejde optimalt, bliver kroppens balance genoprettet.
Mange ubalancer opstår i tarmene på grund af vores kost. Hvis tarmene bliver klistret til, bliver de sløve, og man optager ikke de nødvendige næringstoffer. Zoneterapien kan gennem de korresponderende punkter under fødderne stimulere tarmene og sætte gang i en proces, der afgifter ens system, så man igen kan optage næringsstofferne optimalt. Ubalancer i tarmene kan være årsag til mange sygdomme såsom kræft, hjertesygdomme og diabetes, men en stor del af immunforsvaret sidder faktisk også i tarmene, så hvis de ikke fungerer optimalt, kan man tilegne sig alle mulige andre sygdomme.
Zoneterapien er derfor ikke kun helbredende, men i høj grad også forebyggende, idet den fjerner de ophobede affaldsstoffer, der er skyld i ubalancerne, før ubalancerne når at resultere i sygdomme, smerter eller allergier.
Når man kommer ind til en zoneterapeut, begynder man som oftest med at fortælle, hvad man har behov for hjælp med, og derefter vil zoneterapeuten så behandle de områder på fødderne, der har med det specifikke område at gøre. Derudover findes der flere afgiftningspunkter og punkter, der er direkte knyttet til immunforsvaret som stimuleres for at hjælpe kroppen til selv at bearbejde problemet.
Hvis man for eksempel har problemer med træthed, som ofte skyldes affaldsophobninger i nyrerne, vil zoneterapeuten finde nyrepunktet under foden. Man kan for det meste mærke, når terapeuten rammer det punkt, fordi det er ømt på grund af ubalancen. Zoneterapien gør ikke ondt, fordi terapeuten tilpasser trykket, men hvis man selv trykker på et reflekspunkt, der har at gøre med en ubalance, kan det gøre rigtig ondt. Det behøver heldigvis ikke gøre ondt, før det går godt, men man bliver meget hurtigt overbevist om, at zoneterapien i hvert fald ikke er hokus pokus.
En dygtig zoneterapeut vil kunne opdage små ubalancer i din krop, fordi reflekspunkterne er påvirkede, og derfor vil man ved hjælp af zoneterapien ofte kunne tage mange sygdomme i opløbet.
Stress er en af de hyppigste årsager til ubalancer. Når man er under pres, frigiver kroppen nogle stresshormoner. Hvis man er presset i en længere periode, skal binyrerne konstant producere stresshormoner, hvilket kan skabe voldsomme ubalancer i både krop og sind. Zoneterapien kan frigøre ophobet stress og bringe kroppen i balance igen.
Selv små spædbørnefødder kan behandles med zoneterapi, og min zoneterapeut har behandlet et utal af spædbørn for eksempelvis kolik. Børnene synes som oftest bare, det er skønt at få nusset fødderne, så det er også en rigtig god behandlingsform til dem.
Jeg kunne blive ved med at fortælle om alle de gode ting, zoneterapien kan gøre, men for at det ikke skal blive alt for langt, må jeg hellere komme videre.
Mine erfaringer med zoneterapi
Jeg tror ikke, jeg var mere end et par år gammel, da min far for første gang tog mig med til zoneterapi. Jeg var et vaskeægte ørebarn, og zoneterapien kunne så vidt jeg husker hjælpe en hel del. Da jeg så for nogle år siden begyndte at opleve lange perioder med voldsom træthed og desuden blev syg et par gange hver måned, foreslog min far igen zoneterapien, og jeg begyndte hos den samme zoneterapeut, jeg gik hos da jeg var lille.
Da jeg kom ned til Yrsa, spurgte hun ind til mine problemer, og udover trætheden og mit usle helbred kom vi til at tale om min laktoseintolerans. Jeg havde ikke forestillet mig, at zoneterapien kunne hjælpe med det, men det fortalte hun, at hun sagtens kunne. Laktoseintolerans skyldes kort fortalt, at kroppen producerer en for lille mængde af det enzym (laktase), der spalter mælkesukkeret (laktosen). Zoneterapien kan som sagt stimulere de områder i kroppen, der ikke fungerer optimalt, og der gik ikke lang tid, før jeg begynde at lægge mærke til, at jeg godt kunne slippe af sted med at spise lidt af sovsen eller hapse et par stykker pizza, uden at der skete noget.
Jeg kunne ikke drømme om at spise en portion flødeis eller drikke et glas mælk (det er nok at friste skæbnen for meget), men som I nok kan se på Snappen spiser jeg nachos på livet løs – og det er altså både inklusiv revet ost og creme fraiche. I lang tid købte jeg altid laktosefri creme fraiche, men i det sidste lange stykke tid har vi bare købt den almindelige. Det havde aldrig kunnet lade sig gøre før zoneterapien.
Siden jeg begyndte på zoneterapien har jeg intet mærket til den høfeber, der ellers har generet mig siden jeg var 13, og jeg mærker næsten heller intet til min støvmideallergi længere. Det er så befriende!
Men det vigtigste jeg har fået ud af zoneterapien er et styrket immunforsvar. Før jeg begyndte hos Yrsa fik jeg forkølelsessår eller blister i munden 1-2 gange om måneden. Jeg var ved at blive sindssyg over det, for jeg nåede dårligt at komme af med det ene, før det andet kom marcherende. Jeg var hele tiden syg med forkølelse, influenza, uforklarlig feber, hovedpine – you name it, jeg fejlede det.
Zoneterapien har i dén grad styrket mit immunforsvar, og jeg bruger den ikke længere helbredende, men forebyggende. Sidst jeg var syg var i november, hvor jeg var forkølet i 3 dage, og før det havde jeg også en lang periode uden nogen former for sygdom.
Forkølelsessårene er blevet væsentligt færre! Hvor jeg før snildt kunne få et om måneden, får jeg nu 1-2 om året.
Zoneterapien har også hjulpet på min træthed, men lige på det punkt er der nok også en del andre faktorer, der spiller ind. For det første tog det meget hårdt på min krop at være syg hele tiden, så da mit immunforsvar blev styrket, fik jeg hurtigt mere energi. Jeg er gået fra at sove 11-12 timer i døgnet, da det var værst til nu at sove 7-8 timer hver nat. Jeg kæmper stadig med noget træthed, men den er nok i højere grad mental, end den er fysisk.
Da jeg i efteråret holdt næsten tre måneders pause fra zoneterapien på grund af Budapest og skoletravlhed, begyndte jeg at kunne mærke, at min krop savnede det. Min laktoseintolerans blussede op igen, og jeg følte, jeg begyndte at skrante lidt igen.
Jeg er til zoneterapeut cirka en gang hver anden uge, og selvom det er en væsentlig udskrivning, er det uden tvivl det hele værd. Jeg kan ikke gøre mit helbred op i penge. Min livskvalitet er blevet så meget højere, og efter jeg fandt ud af, hvor umuligt det var at fungere, når mit helbred hele tiden stavnsbandt mig til enten seng eller sofa, jeg er blevet mere bevidst om, hvordan jeg behandler min krop.
Så ja. Jeg kan i høj grad anbefale zoneterapien. Den har virkelig givet mig mit liv tilbage.
Har I erfaring med enten zoneterapi eller andre alternative behandlingsformer?
PS. Husker du at følge med på Instagram? Du kan også følge bloggen via Bloglovin eller på bloggens Facebookside, som jeg opdaterer dagligt! Du kan også skrive en kommentar til dette indlæg – jeg svarer ALTID tilbage! :)
17 comments
Jeg bruger også zoneterapi ind i mellem. Det har hjulpet på min fordøjelse.
Men derudover synes jeg ikke, det har hjulpet, og jeg har ellers problemer med mange af de ting, du nævner. Blister, forkølelsessår, stress.
Jeg har en del ubalance i min krop pga. angst (der dog ikke længere er særlig aktiv) og det sætter sig især i nakken, der har været konstant spændt i 2 år. Når det er værst, er jeg også svimmel i længere perioder.
Jeg går allerede til massage 1 gang om ugen, men det lindre heller ikke rigtigt.
Kan det være fordi, jeg ikke får kommunikeret specifikt til zoneterapeuten, hvad det er for nogle områder, jeg ønsker hjælp til? Eller bør jeg gå oftere?
Jeg tror på det hjælper, men har bare slet ikke haft så god en effekt som du har oplevet.
Hej Julie
Dejligt at høre, at du oplever, det hjælper på noget :)
Det lyder godt nok rigtig træls. Jeg døjer selv meget med angst, og det sætter sig desværre også som spændinger i min krop. Jeg tror faktisk slet ikke zoneterapien er det rigtige middel mod angst. Selvom det selvfølgelig er muligt, det kan løsne en smule op rundt omkring, skyldes angsten jo sandsynligvis noget andet end kropslige ubalancer.
Personligt har jeg været til kinesiolog, og selvom det endnu er for tidligt at kunne sige, om det har hjulpet (kinesiologen igangsætter en proces i kroppen, der kan tage måneder, før den er færdig), har jeg en klar fornemmelse af, at det ramte langt mere plet på det område.
Jeg tror – og husk at jeg på ingen måde er ekspert – at du kan få nok så meget massage, men at det vil blive ved med at være et problem for dig, hvis du ikke får tacklet angsten. Det fjerner spændingerne at komme af med angsten – det fjerner ikke nødvendigvis angsten at komme af med spændingerne, hvis du forstår.
Jeg har kigget en smule på tankefeltterapi som behandling for angst, og der er mange, der har haft rigtig gode resultater. Jeg er selv lidt på vippen med, om det er noget, jeg skal prøve, men det kan være, det er værd at undersøge nærmere :)
Jeg håber, du kan bruge det til noget, og at du finder en løsning! Hvis du finder noget, der fungerer, må du meget gerne vende tilbage :)
Tak for svaret :-)
Jeg er helt enig med dig i, at det er angsten, der skal behandles, før spændingerne giver op.
Jeg har netop gået til behandling (kognitiv terapi), hvilket har fjernet det meste angst. Det var sådan en “angstpakke”, hvor man blev behandlet i grupper. Iøvrigt gratis og rigtig godt!! Men man skal henvises af lægen.
Jeg føler ikke længere, at jeg har “aktiv” angst. Er heller ikke svimmel dagligt længere, så en del spændinger er forsvundet. Men da jeg ikke længere har angst i det daglige, har jeg svært ved at vurdere, hvad jeg så kan gøre mod spændingerne.
Jeg prøver med mindfulness og lign. og så massage og lidt zoneterapi. Men uden nogen større virkning.
Måske jeg skulle undersøge kinesiologi :-)
Jeg har også kigget på nogle af de behandlere, der tilbyder en samlet pakke (fysisk og psykisk behandling). Men jeg tror, det er meget individuelt, hvad der virker for den enkelte, når man taler om angst.
Jeg prøvede tankefeltterapi, da jeg havde det rigtig svært (og inden jeg kom i kognitiv behandling). Jeg følte ikke det hjalp. Behandleren var sød, så det var rart at tale med hende og få lov at græde lidt ud, men følte ikke som sådan at selve tankefeltterapien gjorde mig mindre bange for de ting, der gav mig angst.
Måske det også kommer an på angsten. Jeg har generaliseret angst, der primært ses som sygdomsangst. Så jeg er f.eks. ikke bange for transportmidler eller fremlæggelser. Folk, der er angst for disse mere konkrete ting, har måske bedre effekt af tankefeltterapi.
Jeg skal nok give besked, hvis jeg finder noget, der virker :-)
I øvrigt synes jeg, det er fedt, du står frem med din angst. Mange er flove over det, hvilket jeg synes er så synd. For det gør, at den “almindelige” befolkning ikke er klar over, at det er en sygdom, der rammer os alle. Også ganske velfungerende mennesker.
Når det så er sagt, er der flere og flere efterhånden, der begynder at tale åbent om det. Det er rigtig godt! Jeg har aldrig mødt fordomme, når jeg har forklaret folk, hvad det egentlig går ud på.
Selv tak, Julie!
Jeg er også i gang med at blive udredt til noget terapi efter at have udsat det aaaalt for længe, men jeg har ikke den helt store tillid til den kognitive terapi. Den har hjulpet mig før (så det burde jeg måske have), men jeg bliver så træt af, at det hele handler om, hvordan man bedst lever med det og reagerer på det. Jeg vil bare så gerne finde en terapi, der kan fjerne det!
Åh hvor ærgerligt det ikke duede med tankefeltterapi! Jeg er også lidt i syv sind over om jeg skal prøve det.
Min angst er både generaliseret, social og agorafobisk – og så har jeg endda fået tildelt en bette OCD-diagnose oveni. Bare en smule. Men altså. Jeg tror stadig på, at jeg en dag kan komme det til livs. Selvom det efterhånden er mange ting, stammer de nok fra det samme sted!
Tak! Jeg har også overvejet hvorvidt det var noget, jeg skulle gøre. Det er nemmere for mig at tale om anoreksien, fordi den hører fortiden til. Det er straks værre at åbne op om noget så præsent. Men jeg er rigtig glad for, at der generelt er en tendens hen imod, at det bliver mindre og mindre tabuiseret :)
Jeg har også været der, hvor “angsten bare skulle VÆK!” Men jeg har efterhånden indset, at den først “forsvinder”, når jeg tillader og accepterer, at den er en del af mig, og jeg skal forholde mig til den resten af livet. Det er noget underligt noget. Jo mere man acceptere det, men mindre “forsvinder” det. Men det er godt nok ikke nemt, at nå til den konklusion!
Lidt pudsigt, for min tidligere psykolog nævnte også, at jeg nok havde en meget mild grad af OCD. Men det er vist også kun ganske ganske lidt, så det lever jeg gerne med :-)
Jeg tror på, at man godt kan få angsten så meget væk, at man ikke mærker den i hverdagen. Men det kræver i den grad, at man giver sig tid til at lytte til sig selv, sætte grænser og finde en balance. Og det er svært, når man gerne vil det hele! Men det skal nok lykkes!! :-)
Jeg har nu besluttet at prøve enten body sds eller manuvision. Begge dele arbejder med krop og sind på samme tid. Jeg skal nok give feedback, når det er afprøvet.
Det er nu ikke helt det, jeg mener :)
Jeg mener bare, at jeg hellere vil arbejde den væk, der hvor den er opstået. Selve konceptet med at acceptere den som en del af mig, er jeg ikke fan af. Så jeg er ikke enig i, at det er en konklusion, man nødvendigvis skal nå til. I hvert fald ikke på en “den er en del af mig”-måde.
Jeg vil meget gerne høre, hvordan det virker for dig! Kæmpe held og lykke :)
Hov. Der skulle selvfølgelig stå, at “jo mere man accepterer det, jo mere “forsvinder” det.”
Jaaaa, hurra for et indlæg om dine erfaringer med zoneterapi! Tak for det og for din fine blog i det heletaget :-)
Tak, Nan! Jeg håber, du kan bruge det! Det blev nooooget længere, end jeg havde regnet med :D
Det kan jeg helt bestemt :-) Jeg er blevet ret optaget af behandlingsformen, og dit indlæg er en rigtig fin blanding af information og personlig erfaring. Jeg er lidt nysgerrig på din zoneterapeut, der lyder til at rocke faget ;-) Har hun mon en hjemmeside eller et efternavn, via hvilket man kan finde kontaktplysninger?
Dejligt!
Hun er også virkelig sej. Jeg ved ikke, om jeg må dele hendes oplysninger, men jeg kan spørge, næste gang jeg ser hende. Hun har nemlig ingen hjemmeside, jeg lige kan henvise dig til, desværre. Jeg hører hende ad :)
Tak en masse fordi du vil høre hende ad :-) Egentligt også et ret sympatisk træk, at mersalg ikke er i front 👍🏻
Det var så lidt :)
Ja, det er det slet slet ikke med hende. Det er nemlig et rigtig fint træk!
Tak :-) Det må du meget gerne. Er hun ikke helt med på det, men kan anbefale andre, tages det også imod med kyshånd :-)
Jeg ved ikke, om det er blevet nævnt, men hvilken zoneterapeut bruger du?
(Og TAK for din blog! :p)
Jeg har ikke nævnt hende, fordi jeg ikke ved, om hun er cool med det, men jeg spørger hende, næste gang jeg ser hende :)
Og TAK fordi du læser med! :-*
Forståeligt. Og tak! Du må hellere end gerne give en heads up! ;-)